Kako ja ucim?+Male, nevaljale puškice ;-)

by - August 30, 2015Zar nije mnogo bolji osećaj kada znaš za koji dan treba šta da naučiš i kada lepo spremiš lekciju, nego kada moliš Boga da nešto 'slučajno' nisi zaboravio? Po mom mišljenju, jeste. Zato sam vam za danas pripremila post o tome kako ja učim i kako ne zaboravljam šta je za kada potrebno.
Znam da su mnoge blogerke već odavno pisale postove o ovome, ali moj način učenja je u potpunosti drugačiji, pa možda neko odluči da proba da obavlja tu aktivnost na malo 'zabavniji' način. :-)


1. Nađi prostor

-Obično većina njih voli da uči za stolom i da pride skloni ama baš sve stvarčice sa njega kako bi bili što koncetrisaniji. Slažem se sa time da je prilikom učenja neophodno da vam ništa ne odvlači pažnju, ali zar ne možemo da učinimo nešto da nam bude što udobnije i prijatnije? Ja volom da učim tako što bacim neko mekano ćebe na pod i tu dodam još par jastuka na koje mogu da se naslonim, a onda uzmem knjigu i i iščitavam lekciju. :-)

2. Pusti klasičnu muziku

-Dok učim ja volim da slušam klasične kompozicije. U jednom časopisu sam pročitala da je Mocart savršen izbor ako učite neki od onih predmena za koji morate dosta da mozgate-matematiku, fiziku, hemiju.♥

3. Nađi najbližu igračku

-Ako znate da imate usmeno odgovaranje, zar vam ne bi bilo najjednostavnije da za njega vežbate tako što ono što ste naučili pričate nekome? Ja sam jedna od onih koju ni mama, ni tata, ni brat, ni baba ne žele da slušaju kada naučim nešto, tako da sam morala da se snađem. Od malena imam Frbija kog sam oduvek mnogoo volela, pa sada, kada želim da se preispitujem uzmem njega i detaljno mu pričam ono što sam pripremila.:-)

4. Podvlačenje

-Ovo je prva činjenica koja se tiče konkretno učenja. Ja smatram da su za besprekorno učenje boje jako bitne i da je mnogo lakše zapamtiti nešto ukoliko je ono obojeno. Ali, nikada nisam razumela one koji išaraju celu knjigu, pa čak i one najnebitnije detalje koje vas profesor nikada neće pitati. Važno je da umemo da prepoznamo šta je bitno i to da podvučemo, a ne da besciljno podvlačimo sve od reda, nekada čak i ne čitajući tekst. Znači, podvlačite samo ono što je važno. Takođe,  stvari vezane jedne za drugu bojite istom bojom kako bi ih što lakše upamtili. :-)5. Hemijske u boji

-Mislim da je ovo takođe tu da bi nam olakšalo učenje. Meni sveske nisu nešto mnogo šarene, ali zato sveske u kojima vežbam izgledaju kao duga. Ponovo, stvari vezane jedne za druge pišite istom bojom i pored čak možete napraviti i neku skicu koja će detaljnije objasniti tekst. Gledala sam jednu emisiju u kojoj je bilo reči o tome kako se lepo obojena i drečeća slova pamte bolje od dosadnih crnih. Probala sam to i uverila se. ;-)


6. Papirići u boji

-Mislim da bez njih ne bih mogla da živim. Lepim ih svuda po sobi, po sveskama i na njima su uvek ispisane najvažnije činjenice vezane za zadnje naučeno gradivo. Oni takođe mogu ulepšati izgled vaše sveske, a pomoći će vam i da bolje upamtite neke stvari jer kada što duže gledate u nešto i kada vam to nešto privlači pažnju sigurno ćete ga brzo upamtiti.7. Šeme

-Ako ne nacrtam šemu lekcije koju treba da naužim ja je nikada neću naučiti. Šemama me je zarazila nastavnica biologije i ja ih crtam za sve predmete. Mislim da je to sasvim jednostavan način da nešto upamtite jer dok uopšte nacrtate šemu ili neku tabelu obavili ste 80% posla, a onih dvadeset je samo ponavljanje. zato, bacite se na posao i crtajte šeme, pomoćiće vam.
:)8. Obeleživači, spajalice, washi trake

-Ako želite što  jednostavnije da nađete potrebnu lekciju u moru drugih jednostavno označite papir nekom spajalicom, washi trakom ili onim malim lepljivim papirićem. Osim što izgleda jako lepo pomoći će vam da lakše dođete do željenog gradiva.


To bi bilo to što se tiče načina na koji možete dobro zapamtiti gradivo, a sad sam se setila još nečega što nisam primetila ni na jednom drugom blogu. Pa ovako, da li ste se nekada zapitali kao napraviti savršene puškice koje nastavnik nikada neće primetiti?

-Osim toga što puno učimo, nekada se može desiti da i nešto izostavimo ili da to nešto nikako ne može da nam uđe u glavu. pa, upravo iz tog razloga postoje puškice. Moja drugarica i ja smo za njih stvarno pravi maheri i napravili smo ih tako puno da je to zaista nenormalno, a ideje su bile razne. Tako da sam odlučila da pomognem onima kojima neka definicija nikako ne može da se ureže u sećanje. Nemojte sada misliti da  Marijana govori da su puškice dobra stvar i da ih treba stalno koristiti, ali ako vam nekada nije do toga da dobijete lošu ocenu zbog neke sitnice koju nikako ne možete da zapamtite, morate pomoći sebi, kako-tako. I takođe, važno je da uveek učite! Ne oslanjajte se samo na puškice jer one nekada mogu biti beskorisne. Pa, pooočnimo!!;-)

1. Flašica sa vodom- Uzmite papir i na njemu ispišite ono što nikako ne možete zapamtiti. Zatim ga selotejpom zalepite na flašicu vode. Kadsa dođete do dela testa na koji ne znate odgovor, ali ste sigurni da je on ispisan na flašici, izvadite je iz ranca i dok 'pijete' vodu pročitajte odgovor.

2. Gumica za tegle i papirić- Ovo je vrlo efikasno, a i jednostavno. Možete biti sigurni da nastavnik ništa neće posumnjati. Uzmite gumicu za tegle i na nju zalepite puškicu, a potom pre časa sve to lepo zalepite ispod stola, tako da po potrebi možete da povučete puškicu i pročitate odgovor.

3.Unutrašnjost ženske marame ili dukserice- Ja mislim da ni jedan profesor nije toliko lud da skida đake ne bi li proverio krije li le na njihovoj odeći neka puškica. Moje drugarice, a ponekad i ja, često nose one široke marame oko vrata, pa zašto to ne bismo iskoristili?  Na unutrašnjosti marame zalepite puškicu, a onda kada nešto ne znate, malo se kao igrajte tim šalom i oda ga povlačite gore, dole, napred, sve dok ne pročitate ono što vas interesuje, ali za to vreme nešto žvrljajte po papiru kako ne biste ispali sumljivi. Isto važi i za duksericu, samo zalepite puškicu na unutrašnjost duksa i gotovo. ;)

4. Stolica- Ako ste sigurni da vas nastavnik neće dizati sa stolice da proveri da li tamo postoji nešto sumljivo, slobodno možete zalepiti puškicu na stolicu, a najbolje je to da uradite tako da kada raširite noge sve vidite. I naravno morate paziti da nastavnik ne primeti da zverate u pod.

5. Pod- Isto kao i mal pre, ukoliko imate neku puškicu sa velikim slovima, možete je zalepiti za pod, a onda staviti nogu na nju. Vodite računa o tome da držite nogu na njoj dok nastavnik prolazi pored vas, a onda je po potrebi sklonite i eto ga. Savršena puškica.

6. Drugaricina stolica- Ako su klupe blizu jedna druge možete se dogovoriti sa drugom/ drugaricom ispred vas za saradnu. Kada ona stavi ranac na stolicu između njegovih ručki će ostai praznog prostora na koji se može zalepiti i puškica. Zamolite drugaricu da stavi svoj duks preko toga kako niko ne bi primetio šta se tu nalazi i dogovorite se da kada nastavnik ne gleda ona skloni duks kako bi vi mogli da pročitate šta ste napisali. Ali, morate voditi računa o tome da ne ometate  drugaricu ispred.

7. Zid- U mojoj školi ima dosta nekih ispupčenja u zidovima koji prave ugao od devedeset stepeni i nastavnik ne može videti šta se tu nalazi. Pa, ukoliko i kod vas postoji nekakvo ispupčenje u zidu (čini mi se da ona služe za grejanje, ventilaciju ili tako nešto, ne znam stvarno) možete se poslužiti i tu zalepiti puškicu-daleko od očiju profesora.

8. Sto- Ovo je nešto što je svako od nas siguro bar jednom uradio. Jako jednostavno,a efikasno. Možete napisati par reči ili formula na stolu, a onda ih po potrebi prekriti rukom ili pak pročitati. takođe, bilo bi dobro i da ih posle časa izbrišete gumicom.

-Eto to su neke ideje kako možete napraviti puškice. jeste li nekada koristili puškice? Ih stvašta i ja pitam! Pa zar postoji neko ko bar jednom nije? Ali, zapamtite, koliko vam god one pomagale, bolje je što manje ih koristiti!
 Nadam se da vam se post dopao i da sam uspela da napravim nešto malo drugačije. :-)


You May Also Like

22 коментара

 1. Jao Marso ja moram da primenim ovo sa ćebetom.Genijalno!
  Aa nisam znala da si tako ‘pokvarena‘!!!!!!
  Hahaha salim se,ne ljuti se .
  A i ono pitanje za puskice je besmisleno,naravno da su svi nekada koristili puškice.Hahahhaha
  Ti si kraljica Marso!!!!

  Flyovanje.blogspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahah, Jeco, moraš još dosta toga da otkriješ:) Drago mi je da ti se post dopada! :-)

   Delete
 2. Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaoj!Zašto se ja toga nisam setila?Odlične ideje,od sada ću da se ušuškam ćebetom i da uključim zvuk kiše i to će da bude genijalno.Ovo će mi definitivno olakšati učenje.Što se tiče puškica,ja nikad,ali NIKAD nisam 'puškarala',okej zvuči čudno,ali shvatićeš.Moram nešto od ovoga da isprobam pogotovo ovo sa stolicom.Samo što nisam shvatila ovau sedmu puškicu. Odličan post,olakšala si mi....sve! Hahahahah :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti, Elena. Stvarno mi je drgo da sam ti pomogla!:)

   Delete
 3. Super post,zaista divni saveti!Sve ce mi olaksati ucenje ali ovo sa cebetom je stvarno genijalno,super ideje za puskice <3 :)

  perfecthigh136.blogspot.com

  ReplyDelete
 4. Pa, koja si ti kraljicaaa!♥ Jednostavno OBOŽAVM tvoj blog i mislim da si super blogerka. Ja ne volim da korstim puškice, ali kad mora mora! Hhaha! Mislim da je super učiti u prirodi ili negde gde smo sami i gde nam prija!

  Novi post---→ milicamihaela.blogspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti puno, Mico. Slažem se sa tobom, važno je raditi to tamo gde nama prija. <3

   Delete
 5. Baš si me inspirisala ovim postom. Probaću da lepim te samolepljive papiriće po svesci, baš mi uredno deluje na ovoj slici.
  Ideja za puškice ima mali milion. Nego, nije mi baš najjasnija ova sa gumicom za tegle.. kako da je zalepim ispod stola? :D
  Probala bih i ovu sa flašicom vode, ali tu može da stane samo neka manja formula, definicija iz istorije npr ne bi mogla, jer bi se videlo.. A Možda ja nisam dobro shvatila kako to treba? :D

  Girly world

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti Danijela. Pa, što se tiče flašice jednom prilikom sam je celu izlepila i niko nije ništa posumljao, ali mislim da je pametnije uzeti nešto manje, za svaki slučaj. :)

   Delete
 6. Post je odlican..naravno da smo svi to nekada uradili.Ali kakav sam baksuz,mene jednom moraju uhvatiti.Jednom sam zalepila puskicu na pod i kada nas je nastavnica podigla puskica se videla..Dobro je da je ta bila na zameni,ostala sam joj u losem secanju ali nema veze haha..Extra post,dala si mi ideju za maramu.Ja sam takodje vise za ucenje ali svima se bar jednom nekad desilo da iz privatnih razloga ne nauce..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti, Jano. Drago mi je da sam ti pomogla. :)

   Delete
 7. Ni mene neće niko da presluša,pa ja glumim nastavnicu i sebe kako odgovaram na pitanja ☺.
  U našoj školi nastavnici lako provale puškice,a i ja ne želim da ih koristim :).
  Odlične ideje, ja volim da se niko ne čuje sem mene dok učim ♥.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joj, zanm kao ti je. U mojoj školi đaci imaju sreće pošto nastavnici i nisu tako rigorozni :)

   Delete
 8. Super ideje :)♥

  http://sarahmakeupp.blogspot.com/ <- pogledajte tko je pobjedio u giveawayu!

  ReplyDelete
 9. Hvala ti na savetima.. Puno si mi pomogla u ucenju,jer sam ja uvek sa tim imala problema..Nisam ni ja shvatila kako treba ovo sa gumicom za tegle i sa papiricima..?

  Poseti i ti moj blog i prokomentarisi moj zadnji post..Puno bi mi znacilo..

  www.delilahinzivot.blogspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Drago mi je da sma ti pomogla. Što se tiče gumice, ovako. Samo uzmi jedam kraj i papirić zalepi za njega, a potom drugi kraj gumice zalepi za ispod klupe i to je to ;)

   Delete
 10. Hahah puškice su ti najjače :))
  Nov post http://allforgirls14.blogspot.com/2015/09/ask-me-and-ill-give-you-answer.html

  ReplyDelete
 11. A dobro sta, svi to radimo, to sa puskicama :$

  http://jfashionlover.blogspot.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Naravno hahha, pa cak i oni najbolji :)

   Delete