14 načina da koristite svesku!

by - January 26, 2017


  Obično sveske u rečinicu pakujemo uz reč 'škola', mada ja ipak mislim da su i one zaslužile malo poštovanja i da bi ih svakako trebalo vezivati uz mnoštvo različitih aktivnosti. Slobodno vreme volim da provodim baveći se, takoreći, sakupljanjem uspomena, a sveske mi svakako mnogo pomažu u tome. U nastavku posta možete otkriti 14 zanimljivih načina na koje ja koristim sveske.

1. DNEVNIK SNOVA

-Zapisivanje snova je definitivno jedna od najinteresantnijih stvari koje sam ikada radila. Pre par dana našla sam svoj dnevnik snova iz petog razreda i zaista je malo reći da sma dobra dva sata sedela iščitavajući njegove stranice. Volđenje ovakvog dnevnika je stvarno jako zanimljivo, a za ovu aktivnost vam ne treba ništa više do obična sveska.


2. KRATKE PRIČE

-Zapisivanje kratkih pričica takođe može biti veoma, veoma interesantno. Izuzev što vam može pomoći da unapredite svoj rečnik može biti i veoma interesantno vremenom se vratiti tim pričama.

3.  DOODLE crteži

-Jedno vreme sam zasta bila opsednuta crtanjem takozvanih 'škrabotima', međutim, škola je nekako prevagnula i prosto me odvukla od ove navike. Ipak, moja ljubav prema ovom vidu crtanja i dalje postoji, a naročto je izražena u trenucima kada je mojim mislima potrebno da se razbistre. A kao i za sve do sada navedeno, za ovu aktivnost potrebna vam je samo hemijska olovka, sveska i malo dobre volje.


4. CITATI

-Mislim da zaista velika većina nas spada u ljubitelje citata, ali zar ne mislite da bi bilo mnogo bolje svojom rukom i lepim rukopisom ih beležiti u nekoj sveščici, nego ih čuvati u telefonu gde će otići u zaborav čim vi kupite novi telefon?

5. OMILJENE PESME

-Svi volimo muziku. Svi imamo omiljene izvođče i omiljene muzičke žanrove. Zašto ih ne bismo beležili onda? Zašto im se ne bismo vratili kroz neko vreme čisto kako bismo se nasmejali svom pređašnjem muzičkom ukusu?

6.  DNEVNIK

-Svi smo bar jednom u životu vodili dnevnik, zar ne? Svi smo bar jednom zapisali svoje 'najtajnije i najuzbudljivije' događaje, kako nam se tada činilo, a onda smo se nakon nekog vremena vratili toj sveščici i dobro se ismejali čitajući o stvarima koje su nama tada bile važne, strašne uzbudljive ili nezamislive.

7. PLANER

-Ukoliko niste ljubitelj fabrički rađenih planera, onda vam svakako bilo kakva sveščica može pomoći pri ličnom pravljenju istog. I sama sam jedno vreme vodlila ličn rađeni planer, a sa sigurnošću vam mogu tvrditi da je to jedna zaista zanimljiva radnja ukoliko imate vremena da joj se posvetite.

8. LISTE

-Znate da obožavam da pišem liste, pa šta god da je u pitanju (ovde), a svakako mislim da ih je mnogo bolje pisati u nekoj lepoj sveci koja nam stoji na noćnom stočiću, no na papirićima koje lako gubimo.

9. MIŠLJENJA O FILMOVIMA

-Mislim da je očigledno da obožavam stvaranje uspomena, pa tako mislim da nema ničeg lošeg u posedovanju posebne sveščice u kojoj možete recenzirati filmove i o njima pisati svoja mišljenja. Svakako, jedan sjajan način da zabeležite nešto zanimljivo i lepo.


10. STRANI JEZIK

-Veliki sam ljubitelj engleskog jezika, a kako je svakako nemoguće znati sve, onda, kada god naiđem na neku novu reč čije značenje prethodno nisam znala, volim tu reč i da zapišem. Mislim da je zaista zanimljio kreirati svoj 'mali rečnik' jer se na taj način mnogo bolje pamti nego kada bismo, na primer, uzeli knjigu i samo zurili u slova bez ikakvog entuzijazma.


11. PSEMICE

-Da li ste kao mali mislili da jednog dana možete biti pesnik? Ne znam za vas, ali ja svakako jesam. Pa i sada, kada god vas zagolica inspiracija, zabeležite svoje misli pretvorene u stihove, definitvno ćete kroz par godina umrati od smeha čitajući svoje nekadašnje reči. Da, definitivno je to slučaj i sa mnom kada čitam svoju pesmu zvanu 'Čvorak' napisanu u trećem razredu kada sam bila ubeđena da ću jednoga dana postati Desanka Maksimović...

12. KNJIGE KOJE STE PROČITALI I MIŠLJENJE O NJIMA

-Ovo je svakako moja omiljena stavka. Obožavam knjige, a isto tako i obožavam da beležim misli koje sam imala čitajući ih, naravno, tu si i omiljeni citati, tu je sve ono što prođe kroz moje misli dok sam udubljena u neko delo. Zaista, divno je imati jednu ovakvu sveščicu!

13. TAJNE

-Svima nam se nekada desilo da imamo neku tajnu koju prosto ne možemo podeliti ni sa kim, a kako papir trpi sve, njihovo beleženje je svakako veoma olakšavajuće. Ukoliko niste ljubitelj vođenja dnevnika, onda biste svakako mogli voditi svoju 'sveščicu tajni'.

14. TO DO LISTE

-Ne bih ja bila ja kada ne bih pisala TO DO liste. Svakako, svakog dana volim da zabeležim svoje najvažnije namere i posvetim se njihovom ispunjavanju. Stoga, ukoliko niste osoba koja ima živaca za vođenje planera, onda vam svakako preporučujem da bar uzmete neku svesku u koju ćete beležiti svoje najvažnije obaveze.Nadam se da vam se dopao ovaj post i da sam vam dala neke ideje. Pišite mi svoje utiske! :)

Instagram: @marsyly
E-mail: marsapetojevic@gmail.comYou May Also Like

14 коментара

 1. Draga moja,ovo je fenomenalno <33!Sama ideja za post je prekreativna :)!Ja sam od onih osoba koje imaju svesku za svasta,bas sam pre nekog vremena i rasciscavala sve to,ali svakako uvek volim da se vratim dnevniku ili nekim stvarima koje me vrate u neka prosla vremena <3!Jako mi se dopada sve,ljubim te <33 :)!

  ReplyDelete
 2. Vrlo korisno :) Moja je trenutno samo planer, ali nade se tu i di koja skica nekog crteza :)

  posjeti nas na http://beseenbepopular.com

  ReplyDelete
 3. Hvala ti na savetima, draga. Veoma koristan post. Od svih svezaka ja imam dnevnik, planner, sveska sa doodle crtežima, ali napraviću i ove. Novi post je na mom blogu: laAdda

  ReplyDelete
 4. Jako koristan post, drago mi je što si ga uradila. Nekako si me podsjetila na djetinjstvo, jer sam ja uvijek imala posebnu svesku za crtanje, pa onda dnevnik, leksikon, pa za lijepljenje sličica i slično. Mislim da su ove ideje odlične i možda neke podstakneš da to rade :D

  Delilah's Stories

  ReplyDelete
 5. Super post, jako orginalan i koristan.
  Dosta navedenih stvari i radim, a najviše volim da crtam škrabotine i male crteže. :)

  everydayema

  ReplyDelete
 6. Predobar post! Baš si me inspirisala, i idem da zovem tatu da mi donese dve sveske, jednu za snove, a drugu za crtanje! Svesčicu sa citatima imam, kao i svesku za filmove. Dnevnik i planer nikako ne mogu da vodim jer uvek odustanem.

  http://bethanyismybae.blogspot.com/

  ReplyDelete
 7. Predobre ideje ♥
  https://eniiway.blogspot.hr/

  ReplyDelete
 8. Fenomenalan post!Ideje su predobre!Oduševila si me!Do sada nisam imala prilike da čitam postove na ovakvu temu.Hvala ti što si savete podelila sa nama!Da li bi mogla da napišeš post na temu 'čitam stare dnevnike'?♥♥♥

  HUGE GIVEAWAY/VELIKO NAGRAĐIVANJE JE NA MOM BLOGU,PA KAO ŽELIŠ POGLEDAJ!♥

  http://chelchiechelchie.blogspot.rs/

  ReplyDelete
 9. Meni je ovo genijalno! Ovozavam sveske i korisyim ih za najrazlicitije potrebe. Jooj, jel bi podelila neku pesmicu sa nama? :D Ja imam nameru da to uskoro uradim, pa bi i neki kolab migao da padne? :D
  novi post:Teen Queen

  ReplyDelete