Ko ispunjava naše želje?

by - January 17, 2017


  Evo, ove godine me uhvati neka strašna želja za boljim i srećnijim žovotom, a ta želja- što se kao iskra plamena razgoreva u meni- toliko je jaka da ni sama ne znam kud bih pre. Ipak, koliko god moja želja bila jaka, vesela i snažna i koliko god ja verovala u sebe, sasvim očito se postavlja jedno pitanje- Gde leži poenta? Ko ispunjava naše snove?

  Obično ljudi kažu da je Bog na nebu, da je on taj koji sve gleda i sve zna, ali ipak, da li je to istina? Ima li suštine u verovanju u nešto o čemu mi mislimo da znamo mnogo, ali ipak nismo sigurni da to nešto postoji. Ne kažem da ne verujem u Boga (iako jedan mali delić mog uma šapuće takve misli na moje uho), ali isto tako ne mogu tvrditi ni da verujem. Je li Bog taj koji će moje snove ispuniti? Je li on taj koji će, pored mene same, deliti nagradu za zasluženi trud? Možda, a možda i ne. Niko to ne može tvrditi sa sigurnošću, niko ne može reći: 'Evo dokaza, istina je da postoji neka viša slila', ali isto tako, niko ne može reći i ono aposolutno suprotno.

  
Kao mlađa, zaista sam verovala u taj tajanstveni svet. Verovala sam da će jednoga dana, kada se moje oči skope,moja duša otići na neko lepo i srećno mesto. Ipak, sada smatram da takvo mesto ne postoji. Ništa nije srećno, kada plamen u naim očima gasne, gasnemo i mi, naši životi dolaze i prolaze i svet se ne zadržava na nama. Nastupa tama. Nekoga pre, a nekoga ksnije, tama nas guta i sećanja na nas nestaju. Ko smo bili, šta smo radili, kome smo značili. Vreme leči sve rane, kažu, pa tako i one koje je napravio naš odlazak, postajemo deo zaborava.


 Ja verujem u nešto jače, reklo bi se.  Centar mog sveta nije Bog, centar mog sveta je sam svemir koji me okružuje i čiji smo mi sastavni deo. Pogledah pre par dana jedan dokumentarni film o svemiru i njegovoj moći, i po prvi put u nešto zaista poželeh da poverujem iako to možda nije istina. Rekoše, naše želje odlaze u svemir, tamo se gnezde i čekaju da se vrate. Mi, dok smo na zemlji čekamo njihov povratak, ali nikako ne smemo to raditi ne preduzimajući ništa naročito. Želite li da budete spisatelji? Želite li da budete programeri ili da se bavite grafkom? Mislite li da će vaše želje odlučiti da se vrate u okrilje zemlje ukoliko vide da vi povodom toga ništa ne preduzimate? Ne, neće. Potrebno je da oko sebe stvorite oreol želje, da se u njemu ulogorite i marljivo radite. Potrebno je da vaš trud bude ogroman i da vaša želja za uspehom bude još veća. Potrebno je da imate želju i volju i da gajite nadu u srcu.

   Možda sam dosta mlada da pišem o jednoj ovakvoj temi i možda nemam pravog osnova da kažem jesam li vernik ili nisam i sasvim sam svesna da mnogi od vas verovatno ne dele moje mišljenje. Ipak, ovo je internet, mesto gde se sve može pisati, a da niko ne snosi posledice. Imam pravo da kažem, a vi, po svojoj volji, možete ili ne morarate, čitati.

  Zahvaljujem se Andrjani sa bloga KAPEGE koja me je pričom o knjizi 'Moć pozitivnog mišljenja' inspirisala za ovaj post.


Instagram: @marsyly
E-mail: marsapetojevic@gmail.com

PS Ove patikice su sa sajta Zaful, a možete ih pogledati klikom OVDE. 

You May Also Like

12 коментара

 1. Curo, ovo je fenomenalno. Nemam riječi, zinula sam dok sam čitala. Svaka čast, skidam kapu majke mi!♥♥

  http://sosihappylife.blogspot.ba/

  ReplyDelete
 2. Oduvala si me ovim postom, svaka čast!
  Ja sam agnostik (smatram da se prisustvo boga ne može ni dokazati ni osporiti ).
  Jedan od omiljenih citata mi je 'Ako nešto dovoljno želiš, čitav svemir će se potruditi da to i ostvariš' Paula Koelja. Tako da, smatram da je jačina onoga što želimo veoma bitna, ali da to mora da se ogleda i u našim postpucima.
  I zaljubljena sam u patikice. *--*

  introverted-dreamer.blogspot.rs

  ReplyDelete
 3. Jako lepo napisano, svaka čast. Prelepo si se izrazila. Jako sam uporna u ostvarivanju svog snova i nikad ne odustajem od nečega što sam zacrtala, čak i ako je potpuno nemoguće da se to ostvari. Ali ipak, kao što je Danica u komentaru iznad mene pokazala citat Paula Koleja, u potpunosti se slažem sa njom.

  LifeInMyStyle

  ReplyDelete
 4. Post je savršeno napisan ♥. Potpuno se slažem da nam se snovi i želje ne mogu ispuniti ako ne uradimo sve što možemo da ih ostvarimo.

  ReplyDelete
 5. Vau! Iskreno, ni ja pojma nemam šta sam. Jesam protiv veličanja sile i pravljenja sebe nekim velikim vernikom, ali, citiraću: ‚‚Živimo na velikoj plavo-zelenoj lopti koju privlači užarena kugla, a oko nje se vrti Mesec koji pokreće mora, a posle kažeš da čuda ne postoje''. Sigurna sam da postoji nešto mnogo jače od nas, a sad, je li to Bog, je li to kosmos - ne mogu da kažem. Verujem da ipak treba da se trudimo, jer naše želje ne ispunjava ni Bog, ali ni svemir, kosmos, karma, ili kako već. Možda se nekada desi neko čudo, ali, da ‚‚samo padne sa neba'' je prosto nemoguće. Počeli smo da se previše oslanjamo na tu ‚‚višu silu'', zaboravljajući da smo u životu sve sami stekli (ili mi, ili oni pre nas), svojim radom, trudom i napretkom.

  katieslittlecorner.blogspot.com

  ReplyDelete
 6. Odličan post, da budem iskrena ni ja sama nisam neki vjernik i kada se pokrene neka takva ili slična tema, jednostavno ne znam šta bih rekla, ali, moram se složiti i reći da možda Bog nije taj koji nam ispunjava naše želje, ja zapravo mislim da trudom i radom sami sebi ispunjavamo želje

  Delilah's Stories

  ReplyDelete
 7. Prelepo! Tema je stvarno divna a već način na koji si to izložila ne moram ni da pominjem :) Što se tiče tumačenja te 'više sile', slažem se sa tobom, i sama sam skeptična po tom pitanju. Ali verujem da je Bog i čitav koncept religije nastao kao nešto što će ljudima pružati nadu za bolju budućnost i hrabrost da se teški trenuci prebrode. Ali naravno, ne možemo se samo oslanjati na tu silu za koju nismo sigurni da je tu, već treba da težimo ka tome da uzmemo stvar u svoje ruke i sami postignemo ono što želimo, a ne da čekamo neko čudo koje se možda neće ni dogoditi. Još jednom odličan post, stvarno navodi na razmišljanje :))

  ReplyDelete
 8. Sjajan post, draga! Odlično napisano. :) Po mom mišljenju, ja sama ispunjavam svoje želje i mislim da svako to može. Svojim trudom i radom i naravno velikom voljom ćemo uvijek postići ono što želimo! ♥

  http://lifella2.blogspot.com/

  ReplyDelete
 9. Svaki tekst ti je jedinstvaen. Svaka cast. A patikice su super. Pozdrav

  ReplyDelete
 10. Odličan post!Presavršene tene!!1
  http://eniiway.blogspot.hr/

  ReplyDelete
 11. Dok sam citala,shvatila sam koliko smo slicne.Ali bukvalno previse imamo slicna misljenja.Dok sam citala reakcija mi je bila 'OMG,NMG STA JE OVO' Toliko sam prijatno iznenadjena,uzivam citajuci tvoje postove.Pratim te.http://ellalavomg.blogspot.com/

  ReplyDelete
 12. Ne znam sta bih ti rekla. Slike su sjajne kao i uvek. A sam post he naprosto genijalan. Imas sjajnu ideju i jako originalnu, i moram pruxnati da si pokrenuka mnoga pitanja kod nas koji citamo ovo hehe :D
  novi post:Teen Queen

  ReplyDelete