Deset stvari koje sam naučila od polaska u srednju školu!

by - February 15, 2017


  Nekako je sasvim prirodno da pre polska u srednju školu ili fakultet svemu tome pristupite sa stavom: Ja ovo mogu! Sve će biti u redu, daću sve od sebe da pokažem da ja to zaista mogu! Takve misli zaista su pohvalne, ali zante onaj užasni osećaj kada sebe tako bodrite prvih par nedelja, a onda na kraju pokleknete? Nesvesno odustanete iako znate da vi to možete, zaista možete, samo što ste ako lenji da to i pokažete. Da, ja sam upravo ta osoba. Evo me ovde, mašem svima vama koji ste se ikada našli u istoj situaciji. Ipak, prolazeći kroz prvo polugođe srednje kole, dosta se toga promenilo: lenjost je dolazila i odlzila, suze su dolazile i prolazile, sreća je bila tu danju, a pomešana osećanja noću (znate u onim trenucima kada vam malo fali da uronite u san, a vi ipak baš razmišlajte o najvažnijim životnim pitanjima). Ali, kada se utisci saberu i podele, pa se na kraju izvuče ona prosečna ocena (ili kako bismo lepše rekli zlatna sredina), opšti utsiak na kraju prvog polugodišta srednje škole zaista je pozitivan, a ja sam u ovo drugo ušla sa zaista velikim predznanjem- ne samo kada je školsko gradivo u pitanju, već i sam život, pa sada su pred vama neke stvari koje sam naučia. :)

1. JAKO JE VAŽNO PRUŽITI POMOĆ DRUGIMA

-Trudim se da svakome ko me za pomoć pita, tu pomoć i pružim, znajući sledeće: kako činiš tako ti se vraća; i tebi će jednom prilikom biti potrebna pomoć, pa možda baš od te osobe, stoga, nađi mu se sada pri ruci, jer možda on jednom prilikom bude znao nešto što ti ne znaš. Stoga, delite svoja znanja nesebično, jer to se zaista uvek isplati. Kako moj drug Miloš i ja kažemo: Ti meni engleski, ja tebi matu! :D
-Ali u vidu imajte i sledeće: U redu je pomoći jednom, dvaput, pa i triput,ali nikako nedozvolite nekome da vas iskorišćava!

2. NAUČILA SAM DA ORGANIZUJEM SVOJE VREME; U SREDNJOJ ŠKOLI TO SE VEOMA CENI

-Ukoliko znate kako da organzujete svoje vreme, srednja škola vam neće šredstavljati ni najmanji problem. Vazno je samo da znate sledeće: tada i tada učim, tada i tada se odmaram. I zaista, kada znate ove dve stvari, ništa vas ne može sprečiti da brinirate i pokažete se u najboljem svetlu. Kao što moja razredna kaže: Svaki dan treba da se sastoji iz vremena posvećenog školi i vremena posvećenog nama samima, jer sve se stiže kada se želi. Svakako, i realno gledano, šta je nama da tri sata dnvno posvetimo domaćim zadacima i učenju, a ostatak se odmaramo? Svakako važno je da ne postoje oni dani kada ništa ne radimo povodom škole, a onda iskrsnu oni kada učimo po šest sati dnevno!

3. PREMA PROFESORU (PA KAKAV GOD DA JE) TREBA SE OPHODITI ISKLJUČIVO SA POŠTOVANJEM

-Profesori su zaista različiti i svaki je na neki svoj način drugačiji i neobičan. Pa ipak, najgore što sebi možemo uraditi jeste zameriti se profesoru. Znate kako kažu: Ma i da vas izbaci sa časa, s poštovanjem se izvinite i iz učionice izađite kao gospodin/gospođica! Na ovaj način pokazujete da imate poštovanja i da znate kada ste preterali, pa nikako nemojte pokušavati sa onim standardnim durenjem i lupanjem vratima pri izlasku- da, to je definitivno nešto što profesori zaista mrze i nakon čega vas zaista uzimaju na zub, pa samim tim oko svake sledeće sitnice koju uradite dižu ogromnu halabuku.


4. GLAGOL 'UČITI' NE PODRAZUMEVA KONSTANTNO ZURENJE U TELEFON!

-Najveća greška koju pravimo pri učeju jeste ta što nam je telefon u blizini, te nam kosnatntno odvlači pažnju. Da, možda ćete uzeti telefon da pogledate tu i tu fotografiju, pa ćete učiti deset minuta, pa još pet minuta da odgledate video na jutjubu, pa još pet minuta za ovo, pa za ono... i tako u nedogled. Kada učite, jedino mesto na kome telefon sme biti jeste neka druga prostorja, jer je on definitivno najveći razlog zašto naše učenje nije produktivno.

5. SAMOKRITIČNOST JE U REDU, ALI NERVIRANJE OKO STNICA NIJE

-Treba da budemo realni prema sebi, ali isto tako i da pred sebe stavljamo ciljeve: ne one visoke i gotovo nezamislive, već ne realne i izvodljive. Svakako, veoma je pohvalno znati kada smo nešto mogli da uradimo bolje, no što jesmo, ali se oko toga ne treba opterećivati isuviše. Znamo koja je naša greška i da je sledeći put ne smemo ponoviti, a stoga dolazi i onaj deo kada kažemo sebi da će svaki nardni pokušaj biti sve uspešniji i uspešniji dok ne dođemo do krajnjeg rezultata. 

6. NE MORA SVAKO DA NAM ODGOVARA, SAMI BIRAMO SA KIM ĆEMO SE DRUŽITI, ALI NIKO NE SME BITI DISKRIMINISAN

-Kako biste se vi osećali kada bi svi bežali od vas? Kada vas niko ne bi gledao ili kada biste bili izvrgnuti ruglu srama zbog nečega što ste rekli. Stoga, važno je da prema drugima imate korektan odnos iako je sasvim normalno da on sa nekim bude bolji, a sa nekim drugim pak lošiji. Naravno, postoje osobe iz mog razreda sa kojima se baš i ne družim i koje mi prosto ne odgovaraju zato što se na samom početku nisam potrudila da sa njima izgradim dobar odnos. Ipak, kada shvatite ko je onaj ko vam odgovara sve kreće na bolje, a svakome ko vam se obrati treba da ukažete malo poštovanja i prema njemu budete savim korektni. Jer kako kažu, ne treba sagledati samo loše strane, svako poseduje bar jednu osobinu koja nam se kod njega može dopasti.


7. OCENA NIJE NAJVAŽNIJA

-Prva stvar koju u srednoj školi morate shvatiti jeste da ocena nije ključ uspeha. Ocena koju ste dobili ne mora presudno značiti da vi nešto ne znate. Ona nekada može biti mali kiks i uopšte nije strašno ukoliko vam se nekada omakne koja dvojka ili jedninica. Iz ličnog iskustva vam kažem: kec je sasvim u redu, ukoliko vi znate da znate i ukoliko ga možete popraviti. Dobili ste jedinicu i mislite da je smak sveta, mislite da se profesor ogrešio o vas i mislite kako vi to gradivo ipak znate?  Dokažite to! Sledeći kontrolni/pismeni zadatak je tu, a i profesori obično dozvoljavaju da se isti i ispravljau, pa eto i vaše prilike: dokažite da znate, ne budite ogorčeni. 

8. ŠTO VIŠE PAZIMO NA ČASU, TO KOD KUĆE IMAMO MANJE POSLA

-I zaista jeste tako, jer zašto bismo se kod kuće mučili kada u školi možemo naučiti između dobrih 30 i 50% procenata gradiva, a nekada čak i više? Kao što rekoh, jako je važno to što pre shvatiti, a kada nam to pođe za rukom i kada uspemo da nabedimo sebe da se na času tlefon prosto ne sme koristiti sve kreće nekom uzlaznom putanjom. Takođe, pokazati profesoru interesovanje na času velika je prilika za ostavljanje dobrog ustika.

9. SVAKA PRILIKa KOJU NAM PROFESOR DA TREBA BITI ISKORIŠĆENA

-Zašto ne bismo popravili ocenu ukoliko imamo priliku za to? Zašto ne bismo bili aktivni na časovima i dobijali pluseve koji se kasnije pretvaraju u ocenu ukoliko, ponovo kažem, imamo priliku za tako nešto? Sakako, u ovim situacijama nije dobro ni biti prepotentan i isuviše dominatan (pa samim tim nervirati sve oko sebe), ali umerenost u svemu jeste zlatna osobina.

10. UKOLIKO STE U OSNOVNOJ ŠKOLI BILI ODLIČNI ĐACI, TO ME MORA DA ZNAČI DA ĆETE TAKAV MANIR NASTAVITI I U SREDNJOJ

-I to je u redu, naravno! Prosto, srednja škola je mesto na kome možete dozvoliti sebi da u nekim predmetima (onima koji vas interesuju) brinirate, a u nekima pak budete malo lošiji- sve ima svoj razlog i sve je to u redu. Takođe, prosto se dešava da vam neki predmet ne leži, pogotovo ukoliko ste upislali stručnu školu, pa vam samim tim on zadaje probleme, ali vežbom i marljivim radom sve se može dovesti u red (pa možete msiliti kolika je bila moja sreća kada sam iz matematike nakon dve zalutale trojke dobila dve besprekorne petice,a matematika mi je oduvek bila najomraženiji predmet- što će reći: Sve je u ličnom trudu i radu!). Pa, kao što već rekoh, u srednoj školi je sasvim u redu da sa nekim stvarima stojite bolje a sa nekim lošije, a osnovna škola ne treba da vam bude merilo, jer što pre shvatite koliki je jaz između osnovne i srednje škole (a kamoli kasnije između fakulteta i srednje), to je bolje po vas.

 ____________________________________________________

Pa, to bi bilo to kada je ovaj post u pitanju. Nadam se da je budućim srednjoškolcima bio od koristi, jer svakako smatram da bi meni, još pre upisa u srednju, zaista bio veoma koristan. :) Takođe, morala bih se zahvaliti i svom drugu Milošu, jer da nije njega verovatno se ne bh setila pola ovih stvari. 

Instagram: @marsyly
E-mail: marsapetojevic@gmail.com 
  
 

You May Also Like

16 коментара

 1. Trenutno sam u fazi potpune prestravljenosti što se tiče upisa u srednju i ovim postom si uspela da me ubediš kako se sve može postići dobrom organizacijom :). Mislim da ću se vratiti da ponovo pročitam ovaj post negde oko 30. avgusta :).

  ReplyDelete
 2. Sjajan post! :) Profesorima je jako bitna aktivnost, tako je meni profesorka engleskog zaključila 5, jer sam bila dosta aktivna. Naravno, ključ uspeha je organizacija, redovnost i moramo reći sebi da mi zapravo to možemo, jer ništa nije nemoguće, zar ne? U prvom polugodištu moja redovnost nije bila baš najbolja, ali sada ću se potruditi. :)


  littledreamer1110.blogspot.com

  ReplyDelete
 3. Genijalan post! Ja sledeće godine krećem u srednju, i koliko god se radovala tome, ipak me hvata strah od pomisli da možda neću ostaviti dobar utisak ili slično. Tako da, ovaj post je definitivno bio od koristi, i sigurna sam da ću ga pre polaska u srednju školu pročitati još par puta! :) <33

  Introverted dreamer

  ReplyDelete
 4. Jaoj srednja škola... Meni će sve biti dobro samo ako se ne izblamiram prvi dan, jer se vodim onim "kakav ti je prvi dan takva ti je cela godina". Inače, saveti su odlični i nameravam da ih pročitam negde u septembur. Odličan post, draga ♥

  Die with memories,not dreams

  ReplyDelete
 5. UUuh, ovo za profesore se ne slažem. BAr u mojoj školi je da kada se što više svađaš sa njima i dižeš raciju na stvari koje ti se ne sviđaju, više će te poštovati i manje kinjiti. Ove mirne ne vole nešto. Inače interesantan post.

  ReplyDelete
 6. Marso, opet si napisala jedan predivan i kvalitetan post. Još uvek idem u osnovnu školu i mogu reći da nas nastavici uvek teraju da što više radimo i trudimo. Zapisuju nam svaku aktivnost na času, pa ja zato uvek kod kuće učim iz svih predmeta da bih sutra dobile neke pluseve iz kojih će kasnije izaći dobre ocene. Nisam nikada dobila jedinicu, ali dvojku jesam, i baš sam plakala tog dana, ali sam je ipak na kraju popravila. Mislim da je ovaj post veoma poučan i bilo mi je veoma zanimljivo dok sam ga čitala.

  ReplyDelete
 7. Jako lep post, Marso. Slažem se svim što si navela. Ja imam jednu svesku gde zapisujem kada treba predati domaći, kada ću odgovarati, kada ću imati test i uvek imam dobru organizaciju. I dok sve ne završim ne mogu ništa drugo raditi. Trudim se da učim pre nego što brat dođe iz škole jer kad od dođe pusti televizor i mene to ometa, tako da ako imam za učenje učim, a kad on dođe pišem domaći.

  P.S. Novi post je na mom blogu: laAdda

  ReplyDelete
 8. Nesebično deliti znanje sa nekim kao što je npr. Miloš je ok. Uzajamno pomaganje i sve je kvit. Ali nije istina da se uvek sa svakim isplati, pre će biti da ćeš biti iskorišćen i ispasti budala. :P Po mom mišljenju.

  ReplyDelete
 9. Baš volim čitati ovakve postove.
  Ja sam bila jedna od onih što su jako malo učili jer sam uvijek pamtila na satu, uvijek sam se trudila da pratim što se dešava pa da kasnije ne moram puno učiti.
  Jedan nije ništa strašno, slažem se, samo ga treba ispraviti :)
  Slažem se također da ne smijemo dopustiti da nas netko iskorištava, imala sam takvih situacija u razredu, u školi, a i privatno, toga sam se riješila.
  Jako lijep post i kao što sam već rekla, obožavam čitati ovakve postove :)

  MMara

  ReplyDelete
 10. Predivan post draga, mislim da dosta zavisi od osoba kako ćemo funkcionisati ❤❤!Fotke su genijalne 😚!

  Novi post perfecthigh136.blogspot.com

  ReplyDelete
 11. Fantastično napisan post, kao i uvek, Marso! U potpunosti se slažem s napisanim. Isto sam naučila i shvatila, mada sam neke stvari i ranije (u osnovnoj) uočila.
  Slike su, takođe, pre le pe. ♥

  NOVI POST→ fashionholicyeahh.blogspot.com

  ReplyDelete
 12. Baš sam u nedelju, kada sam učila onaj tvoj omiljeni Kulonov zakon, ponavljala sebi da me ocena nikako ne definiše ko sam, već isključivo moje znanje po nekim merilima koja mogu, ali i ne moraju biti tačna. Tako da sam se to veče konačno pomirila sa tim da, iako dobijem lošu ocenu, moram se pomiriti sa tim jer sam zaista učila (osam sati je i previše za pet zadataka). Ovo ostalo - upravo tako! Prelep post i toliko istinit!

  katieslittlecorner.blogspot.com

  ReplyDelete
 13. Marso draga, vrlo interesantna tema i za pisanje a i za razmišljanje! Drago mi je što si pisala na ovu temu i podelila sa nama svoje iskustvno i stvari koje si naucila. Pronazalim se gotovo u svim ovim činjenicama i slozila bih se sa vecinom stvari koje si rekla. Odlican post.

  Gotičarka

  ReplyDelete
 14. Odličan post, kao i obično, ja često razmišljam o srednjoj školi, a kako ću u istu ići još samo godinu dana hvata me panika i nekako mi je žao, jer je srednja škola nevjerovatno iskustvo, kroz koje će svi proći. Stvari koje si navela su definitivno stvari i koje sam i ja naučila kroz srednju školu, a ono na što stavljam najveći fokus jeste ako nam profesor da priliku da je iskoristimo. Ja imam tog jednog profesor, kod kojeg svi uvijek dobijemo drugu šansu, neki je iskoriste, neki ne.

  Delilah's Stories

  ReplyDelete
 15. Zaista si bitne lekcije naucila, i slazem se da su itekako tacne. Hvaka ti sto si ih podelila sa nama, verujem da ce mnogima koristiti. Samo se ti njih drzi, i neces imati problema kasnije :DTeen Queen

  ReplyDelete