Čemu nas uči jedno drvo?

by - March 28, 2017


  Da, dobro ste pročitali naslov ovog posta, nema greške u kucanju, jer dans zaista govorimo o tome šta možemo naučiti od jednog drveta. Apsolutno čudno, zar ne? Ali, kada se bolje razmisli, isto tako, ovo može biti i jedan veoma poučan i interesantan razgovor, jer toliko je stavri koje priroda zna i kojima nas uči, te je pitanje samo hoćemo li mi znati koji je pravi način da se sagleda jedna takva slika, koja moda nije vidljiva odmah na prvi pogled.

Stoj pravo i ponosno
-Nemaš čeka da se stidiš, nema čega da te bude sram, ne postoji našta loše u tebi. Ispravi se, podigni ramena, osmehni se savkom prolazniku, pokaži kako imaš ponosa, kako u tebi gori neka iskonska želja za životom koju nema baš svako, ali ipak... ti si tu- ti je imaš. Imaš želju za životom, imaš ponos, stojiš pravo, smešiš se, šta ti je još, zaboga, potrebno?

Uživaj u pogledu
-Stojiš pravo i ponosno, visoko i smerno, zato uživaj u pogledu, divi se onome što vidiš, pevaj odu radosti životu, govori drugima kako je život lep kada ga živiš sa željom, trudi se da ga proživiš onako kako dolikuje. Jer eto, jedan je život, jedna je šansa da ga učiniš što lepšim, pa zašto ne bi to uradio?


Pamti svoje korene
-Poznajem mnogo ljudi koji ne znaju imena svojih rođaka koji sežu, reći ćemo, preko baba i deda i njihove braće i sestara. Zašto je tako, ja zaista ne znam, ali želim da vam kažem da tako ne treba biti. Poznavajući svoje korene, svoju porodicu i ljude od kojih ste potekli (te da nije bilo tih ljudi, naravno da ne bi bilo ni vas samih), spozajete i sami sebe. Baš volim tako, s svojim pradedom, a ponekad i prabakom da pričam o prošlosti, da saznajem gde su oni živeli kako je njima bilo, volim da čujem priču o svojoj čukunbabi Mari koja je stalno jela semenke paprike (pa je smatrala da je zato dočekala 99. godinu), volim da čujem kako je moj pradeda za vreme Drugog svetskog rata bio u logoru u Elšatu (Egipat) i kako je tada po prvi put čuo za pojam struja.
-Takođe, znam da ima onih koji se i stide svojih korena (ne, ovo nikako ne razumem), te vas ovim putem pitam zašto je tako? Zašto vas je sramota da govorite o tome odakle su vam baka i deka, da pričate ot ome odakle ste vi ili zato vas je uopšte stid da govorite o svojoj porodici. Vi niste vaši koreni, vi ste vi, ali opet, da nije bilo tih korene, vi ne biste bili vi koji ste sada.

Uživaj u svojoj prirodnoj lepoti
-Kada si sam zadovoljan sobom, isti će slučaj biti i sa drugima, nemoj nekome dozvoliti da ti tu lepotu uskrati, da od tebe načini roba tuđih miljenja. Eto, drvo je takvo kakvo je, ono se ne menja, ono je priroda i ono u sebi uživa, i mi možemo biti takvi, potrebno je samo malo vežbe i sve će doći na svoje mesto.


Mnogo vode nikad nije loš izbor
-Ako se kroz ovu priču već ugledamo na jedno drvo, uradimo to kako valja, poslušajmo sve savete koje ono ima da nam da. Mnogo vode nikada nije loš izbor, zar ne? Zato, pijte vodu: čista koža, zdrav organizam, dobra koncentracija... Voda će nam sve to dati, a neće tražiti ništa za uzvrat.


Zaista mi je bilo zanimjivo da napišem ovu kratku pričicu i odu zahvalnosti jednom drvetu, a malo je reći da sam se baš zabavila razmišljajući na ovu temu (i sama se pitam kako mi je ovo palo napamet!). Kakvo je vaše mišljenje o savetima koje nam jedno drvo može dati?

Instagram: @marsyly


You May Also Like

6 коментара

 1. Jako neobična i interesantna tema za pisanje, izistinski sam oduševljena. Veoma prefinjen i unikatan tekst, a opet tako poučan i edukativan, dopada mi se.

  Gotičarka

  ReplyDelete
 2. Predivan post draga moja, potpuno se slažem sa tobom ❤! Priroda je divna, obožavam da uživam u njoj jer nas svakim danom uci toliko toga prosto sve je lepše uz nju ❤!

  ReplyDelete
 3. Draga Marso uvijek se čudim tvojoj inspiraciji i mogu zaključiti da ona definitivno može doći iz bilo čega, pa baš kao što si i konkretno ovdje spomenula drvo. Definitivno bih se složila, mene drvo najviše asocira na korjene koje trebamo pamtiti, da znamo odakle smo i ko smo zapravo. Još jednom predivan post, svaka čast

  Delilah's Stories

  ReplyDelete
 4. Marso, ovo je jedan od najotiginalnijih postova koje sam u skorije vreme procitala. Sjajan je, a slazem se da se od jednog drveta stosta moze nauciti, samo ako se malcice potrudimo :D
  "Teen Queen"

  ReplyDelete
 5. Okej, moram priznati da mi je naslov na prvu veoma cudno zvucao, ali cim sam usla na post i procitala prvu stavku, sve mi je bilo jasno. Potpuno se slazem sa tobom, ovo si predivno napisala! <33

  http://www.marsyly.com/2017/03/cemu-nas-uci-jedno-drvo.html

  ReplyDelete
 6. Prekrasan post! Oduševljena sam! ♥

  ReplyDelete