Kako organizovati učenje?

by - March 25, 2017


  Često se ova tema provlači kroz krugove đaka, pa bilo da su srednjoškolci ili osnovci glavna briga im je: Kako stići sve, a ipak imati privatni život? U zadnje vreme, moglo bi se reći, uspevam da se ukombinujem. Uživam u svemu što jedan dan nosi, družim se sa prijateljima, idem vamo, idem tamo, švrćakam se ovamo i onamo, a ocene su mi ipak onakve kakve bi trebalo da budu- dosledne jednom đaku. A ponovo, ključ svega toga jeste dobra organizacija.  Jer, kada sami sa sobom razlučimo: danas radimo: to, to i to; odlaganja ne bi trebalo da ima. Pa, dajte ljudi, uozbiljite se, nismo više mala deca, a obaveze se moraju ispuniti.

  Stoga, danas sa vama delim neke savete o organizaciji, što učenja, što samog načina života jednog školarca.

BUDITE SIGURNI U SVOJU ODGOVORNOST

-Odgovornost je ovde ključna stvar, jer kao jednoj doslednoj osobi, škola treba da vam bude na prvom mestu. Jednostavno, kada znate da je pred vama naporna školska nedelja, potrudite se da se organizujete tako da svakog dana odvojite, reći ćemo, tri sata za učenje i rađenje domaćih zadataka, a ostatak posvetitite nečemu što vas ispunjava. Ukoliko vidite da vam pažnju odvlače mobilni telefon ili računar, vreme je da poradite na svojoj odgovornosti. Ukoliko stvarno ne možete da se odvojite od telefona treba da ga isključite i da budete sigurni da ste prvo završili školske obaveze, a onda se posvetili nečemu što vas u datom trenutku 'više zanima'.

PLANER RADI SVOJ POSAO

-Ne bih mogla da živim bez planera, ali zaista ne bih. Nekako, organizacija je uvek bolja uz njega i mnogo mi je lakše da sve zabeležim na listu papira nego da se trudim da upamtim veliki broj informacija.Takođe, postoji jako veliki izbor koji nam planeri nude, pa su tako i različite stvari za koje ih možemo koristiti. Ipak, ja najviše volim svoj klasični planer sa satnicom o kome više možete pročitati u OVOM postu.


RANO USTAJANJE

-Možda je u početku teško privići se i na ustajanje koje se od našeg uobičajenog razlikuje za samo par minuta, ali isto tako, kada se naviknete da svakog jutra na nogama budete već u pola sedam, pa iako u školu idete popodne, isto tako će vam kasnije teško pasti i ono kasno ustajanje, a ono će biti sve ređe i ređe. Ipak, najbolji način za produžen dan i više vremena za učenje jeste ustanjanje ranije. Čitala sam dosta na temu koncentracije, a kako naučnici kažu naša koncentracija mnogo je veća u jutarnjim časovima nego u kasnim večernjim, te samim tim u ovom dobu dana mnogo bolje pamtimo i naše učenje je produktivnije.

RASPOREĐIVANJE PREDMETA PO VAŽNOSTI

-Ukoliko idete u gimnaziju, ovo je malo teže, ali ponovo, postoji neka hijararija ili bar znate koji je profesor mnogo zahtevan, a koji nešto manje. Ipak, nama koji idemo u stručne škole, u tom smislu mnogo je lakše. Kao učeniku elektrotehničke škole, predmeti na koje treba obratiti najviše pažnje prvenstveno su matematika, programiranje, osnove elektrotehnike i grafika, dok su oni predmeti koje imamo samo po jednu godinu (poput istorije, hemije i geografije), nešto što se, da kažemo, može baciti u zasenak, pa je stoga važnije dobro naučiti neki od gore navedenih ("važnijih")  predmeta, nego neki od ovde pomenutih ("klasičnih") za koje i sami profesori znaju da nam nisu neophodni i da preko njih samo 'prelećemo'.

NEMA DANA BEZ UČNJA, KAO NI ONIH BEZ VREMENA ZA SEBE

-Jednom imate 13, 15,17 ili 19 godina, a gledajući u same brojke lako je reći da su u pitanju upravo najlepše godine života u koima treba da uživamo u svemu oko nas i u nama samima, ali isto tako ne treba ni da zaostajemo ni sa školom. Prosto, naši dani moraju biti organizovani tako da u njima ima  mesta za sve: i za šoping sa drugaricama i za rađenje domaćeg iz matematike.

________________


To bi bili neki od trikova koje i sama praktikujem. Kako vi organizujete svoje učenje i opšte gledano školske obaveze?

Instgram: @marsyly
E-mail: marsapetojevic@gmail.com
You May Also Like

9 коментара

 1. Generalno primenjujem iste trikove kao i ti. Rano ustajanje mi malo teže pada, ali kada se "mora", potrudim se i ustanem. Planer sam tek nedavno počela "ozbiljno" da koristim i stvarno mi puno olakšava život. :)

  Fashion, Beauty and Style

  ReplyDelete
 2. Marso draga, ovaj post ti je odličan. Ja sam frik za organizaciju i obožavam raditi skripte i sve što imam zapisivati! Jesi li probala bullet journal? To mi je isto genijalno.

  kalxpsia.blogspot.com

  ReplyDelete
 3. Mislim da sam prilično dobro organizirala svoje vrijeme jer stignem i biti dobra u školi, i ići na natjecanja, i uživati u svemu šta volim. Tome mi je pripomoglo i to što sam prestala biti opsjednuta da moram biti najbolja i da sve testove moram riješiti stopostotno. Slažem se sa tvojim savjetima, imam planer i mnogo je lakše s njime, a i uz to imam i ploču od stiropora sa informacijama. Često me ljudi pitaju koja je tajna, a kad im kažem, onda se samo nasmiju i kažu "Ok, ne moraš mi reći" jer misle da toliko banalna i jednostavna stvar ne može mnogo pomoći. Fotke kao i uvijek savršene. :)

  Fantastiko World

  ReplyDelete
 4. Svidja mi se tvoj post! Imam previse obaveza i mislim da bi mi dobro dosao planer! Da li se moze nacu u svakoj knjizari?

  http://fashionworldlovelife.blogspot.rs/?m=1 Zapratila sam te :)

  ReplyDelete
 5. Odlični saveti! Kod mene je najveći problem sama volja, jer realno meni ne treba punih sat vremena da naučim celu lekciju iz biologije ako budem skroz skoncentrisana. ALi ja moram pedest puta da pogledam u telefon i to se razvuce na mnogo duže učenje. Hvala ti na divnim savetima, i potrudiću se da ih poslušam <3

  ReplyDelete
 6. Prelepo si ovo sročila,kao i svaki post do sad, sviđa mi se novi izgled, *-*
  A što se samog posta tiče, slažem se sa svim stavkama, i mislim da je motivacija zapravo najbitniji ključ svega, posle dobre motivacije sve lako dolazi :)

  Boomy's Place

  ReplyDelete
 7. Predivan post draga moja, baš mi i ovakav trebao ❤! Hvala ti na motivaciji odo da učim ❤!

  ReplyDelete
 8. Volim kada pišeš ovakve postove, koji zaista poažu, po tvom rokovniku mogu vidjeti da si jako organizovana osoba, ja da budem iskrena i nisam, za neke predmete jesam, za neke i ne baš. Definitivno bih se složila sa svime što si rekla. I da, odličan post ♥

  Delilah's Stories

  ReplyDelete