Kafe koje morate poznavati

by - April 06, 2017


  Odlasci na kafu sa prijateljima od davnih dana veoma su popularni, a kako danas živmo jednim bržim i neurednijim životom, ovakva idilična okupljanja svakako nam sve više prijaju dopuštajući nam da se na trenutak isključimo iz vreve užurbanog gradskog života i da na taj način dopustimo svom umu mali predah. Tvrdnji da je ispijanje kafe danas veoma popularno doprinosi i činjenica da se kafići po gradu množe kao ludi, pa tako na gotovo svakom ćošku postoji neko skriveno mestašce koje vas uvek može toplo ugostiti.

  Pa, kao što rekosmo, kafa je definitivno postala jedno od najtraženijih pića na tržišu, pa stoga mislim da bi bilo lepo posvetiti joj i ceo jedan post i malo pročavrljati o vrstama kafe, jer, uvek se postavlja ono jedno vliko pitanje: Šta poručiti u moru sjajnih naziva?, kao i ono: Šta je ovde zapravo šta?!

Espresso
-Espresso je kafa koju mnogi smatraju poprilično jakom, ali Italijani ipak tvrde da nije tako i da je esspreso kafa koja se pije po nekoliko puta dnevno, kako kažu: onda kada treba razbistriti misli. Ipak, za našu naviku ispijanja obične turske kafe, espresso je poprilično jak i količine je jednog gutljaja, a pravi se propuštanjem vrele vode kroz neverovatno fina zrna kafe.

Capuccino
-Capuccino nastaje kada se šoljici espressa doda fini sloj penastog mleka gde je važnije da pene bude više nego mleka. Takođe, šoljica u kojoj se služi ne bi trebalo da bude veća od 0,2l.


Americano
-Istna je da mi Italijane vidimo kao velike uživaoce jake kafe, ali isto tako i Amerikance vidimo kao uživaoce veoma razblažene kafe. Americano kafa stoga podrazumeva espresso razblažen vrućom vodom.

Cafe au Lait
-Kako sam naziv kaže- pola kafa pola mleko. Podrazumeva espresso razblažen istom tolikom količinom mleka, pa će tako ova vrsta kafe goditi svima koji vole blage, a opuštajuće napitke.

Latte
-Ako Cafe au Lait sadrži istu količinu mleka kao i same kafe, Latte sadrži duplo veću. Veoma je blag, ali isto tako i prijatan, pa će prijati onima koji ne vole da se kafa mnogo oseća u piću koje piju, ali ipak da osete njen 'miris i prisustvo'.


Macchiato
-Predstavlja espresso sa veoma malom količinm mleka, tako da se služi upravo u šoljici za ovaj napitak.

Mocha
-Predstavlja espresso pomešan sa mlekom i serviran uz šlag i neki od karakterističnih ukusa: čokolada, karamela, čokoladni keks... (Kafa na ovim slikama upravo je Mocha sa čokoladnim keksom). I da, možda mi nemamo Starbucks, ali verujte, osoblje iz Tegla bara, pravi savršenu mocha kafu!

Risteretto
-Predstavlja espresso sa veoma malom količinom mleka.


Koja je vaša omiljena vrsta kafe?

Instagram: @marsyly
E-mail: marsapetojevic@gmail.com


You May Also Like

5 коментара

 1. Odlična ideja za post! Zaista! Ja nisam luda za kafom ali volim da popijem ponekad sa vremena na vreme. Omiljena mi je nescafe, jer nažalost mi nisu dostupne Mocha kafe iz Starbucksa :D

  ReplyDelete
 2. Ja sam oduševljena tvojim načinom pisanja, pre svega. Ti definitivno moraš nešto napisati, za nekoliko godina, ja bih prva pročitala, veruj mi. Inače post je fantastičan, ja baš i nisam ljubitelj kafe, ali kada je potrebno da ostanem budna celu noć, kafa je spas. Fotografije odlične, kao i uvek. ♥

  ReplyDelete
 3. Divaaan post, za neke od ovih vrsta prvi put čujem sad, i nadam se da ću ih naći sve u nekim obližnjim kafićima i da ću ih sve isprobatii <3 <3 <3

  Boomy's Place

  ReplyDelete
 4. Savršena tema za post, za nas koji svaki dan ispijamo kafe s društvom xd, ja najviše volim nes kafu, ili onu tipičnu sa šlagom, naravno ništa bez kapućina.

  Delilah's Stories

  ReplyDelete
 5. Uu, ovaj post je bas originalan! Iskreno, nisam neki poznavakac kafa, s obzirom da nisam ni neki ljubitelj (osim mirisa, koji naprosto obozavam), ali mi jr prijalo da ovako nesto procitam. Nekako mi de Latte cini najbolja za mene, te svakaki planiram daa je sto ore isprobam :D
  "Teen Queen"

  ReplyDelete