Koliko je prijemni ispit zapravo haotično iskustvo?

by - April 10, 2017


  Odmah ću na početku ovog posta istaći odgovor na u naslovu postavljeno pitanje: Ne, uopšte nije strašno, loše, čudno, teško, zamorno! To je samo jedan običan dan u vašem životu kada radite jedan sasvim običan test, koji je sve samo ne težak.

  Kao odličan učenik i neko ko se tokom cele osnovne štkole trudio da postiže odlične uspehe i da bude istaknut, prijemni ispit za srednju školu, pao mi je zaista lagodno. Atmosfera u sali za fizičko (ili već prostoriji u kojoj ćete raditi testove) veoma je slična onoj koja vlada u nekoj učionici u kojoj se rade testovi nekog takmičenja ili pak testovi koje profesori jednostavno ocenjuju.

  Kada je u pitanju moje spremanje za prijemni ispit zaista se ne mogu pohvaliti i reći da sam bila redovna sa učenjem, te da sam već negde početkom januara te godine počela da učim. Ne, bila sam prava lenčuga. Te godine išla sam na republička takmičenja iz biologije i hemije i u datom trenutku prosto mi je bilo mnogo zanimljivije da svoje vreme posvećujem ovim predmetima i da njih učim sa nekim poletom (pošto sam već tada bila apslutno svesna da ću upisati elektrotehniku i da su to moji zadnji trenuci druženja sa ove dve prirone nauke). Samim tim, moje spremanje za prijemni je bilo jako šarenoliko i neujednačeno. Učila sam kad sam stizala, radila zadatke iz onih opšte poznath zbirki na preskok i prosto nisam brinula- na neki način, nadajući se da se svega toga sećam iz škole (što je donekle bila istina, samo je bilo potrebno gradivo obnoviti).


  Sećam se da sam od godinu dana starije drugarice uzela njene zbirke i odlučila da onda kada imam vremena i kada mi je dosadno malo 'raduckam' zadatke. I zaista, to moje 'kada imam vremena', dešavalo se jako retko jer mi je opšte gledano bilo krajnje dosadno da te zadatke radim. Mada, nekada sam znala i da se zainatim tako da sam tu staru zbirku za kombinovani test i srpski jezik završila u cugu kroz dva dana, dok je sa matematikom išlo malo teže, pa mi je za nju bila potrebna pomoć.

  Nešto kasnije izašle su nove zbirke za prijemni ispit, pa sam tako prešla na njih. Kombinovana zbirka i srpski jezik, ponovo su zdušno bile završene kroz par dana, a matematika je ostala da mi visi nad glavom kao najveći problem. Sećam se da tada nisam bila njen veliki ljubitelj i da sam se svim slilama trudila da je izbegnem u širokom luku (dok sada, kada pohađam školu u kojoj je apsolutno sve matematika, u njoj polako počinjem da uživam). I tako sam se sa roditeljima dogovorila da iz te nesuđene matematike prosto moram uzeti privatne časove i završiti celu zbirku ukoliko planiram da upišem školu koju sam želela.

  Kako se školska godina završila prvog juna, to je bilo vreme i kada sam počela sa vežbanjem matematike, dok sam pre toga uradila isključivo neke najosnovnije zadačiće koji su se nalazili u onom čuvenom 'osnovnom i srednjem nivou'. Časovi su mi zaista mnogo pomogli, jer, generalno gledano, bilo je mnogo rupa  mom znanju, ali istina je bila da ja za tih petnaest dana (koliko je bilo od kraja školske godine do prijemnog) ne mogu da stignem sve da naučim i izvežbam, ali ipak, uspela sam da pređem celu zbirku, većinu zadataka razumem i naučim, a o ostalima bar steknem jasnu predstavu.

  Kada su privatni časovi iz ostalih predmeta u pitanju, moja iskrena preporuka vama, budućim srednjoškolcima, jeste da ne dajete novac za časove iz predmeta koji će se naći na kombinovanom testu. Prvenstveno, tamo svaki predmet nosi veoma mali broj poena, a pitanja su zaista laka, tako da ćete samo rađenjem zadataka iz zbirke steći osnovnu predstavu o svemu. Ipak, moja preporuka jeste da probate da se udružite sa nekim ko sjajno zna određene predmete i da vam on pomogne u rađenju zadataka koje ne znate i vežbanju, jer je to grupno vežbanje stvarno uvek odlična varijanta ukoliko znate da je iskoristite i od nje napravite pravo efikasno učenje,a ne sedaljku. Takođe, ukoliko imate nekog starijeg prijatelja koji je prošlih godina završio osnovnu školu i odlično zna matematiku, srpski jezik ili bilo koji drugi predmet koji dolazi u obzir na testovima, možete ga pitati za pomoć i tako izbeći plaćanje časova.


   Na samom kraju, uspela sam da završim sve zadatke i odem na prijamni ispit spremna, mada prvenstveno naoružana znanjem od ranije (jer, kao što rekoh, jako, jako malo sam učila za ovaj test). Kasnije se ispostavilo da je test iz srpskog jezika zaista bio veoma lak i da ga je većina dobro uradila, pa mi je on tako bio vetar u leđa za sutrašnji test iz matematike na koji sam otišla verujući da ću ga dobro uraditi i da neće biti velikih poteškoća, dok sam isto tako bila sigurna i za kombinovani test. Važno je napomenuti i sledeće: Ukoliko se nadate najboljim rezultatima i sigurni ste u sebe, oni će i doći. Dakle, samo samouvereno.

  Tako su se testovi završili, a ja sam osnovnu školu završila sa svojih 98,25 bodova: 70 iz škole, 10 sa testa iz srpskog, 10 sa kombinovanog i 8.25 sa (moje nesrećne) matematike. Što će reći: nije prijemni ispit ništa teško, niko vam tamo neće tražiti da dokazujete teoriju relativiteta, već će jedini cilj biti ispitivanje vašeg opšteg znanja.


To je bila uopštena priča o mom prijemnom ispitu i samom spremanju za njega. Nadm se da sam uspela da vam dočaram svoje iskustvo i uverim vas da tu nema ničega toliko strašnog i napornog. Pa, osmaci, uzmite da učite, izađite na prijemni rasterećeni i bez ikakvih briga i sigurni u svoje znanje. Sa sigurnošću tvrdim da će sve biti u redu.

*Takođe, baš sam zagrejana za pisanje ovih postova o maloj maturi, pa zato molim sve osmake koje nešto zanima i žele da čuju više o određenom događaju/ iskustvu da mi se obrate u komentarima. A takođe vam pripremam i jedan uopšteni post o svojoj školi. Inače, mislim da je ovo najduži post koji sam ikada napisla, tako da svaka vam čast ukoliko ste ga do kraja pročitali! 😀*

Instgram: @marsyly
E-mail: marsapetojevic@gmail.com


You May Also Like

7 коментара

 1. Super post!
  http://janead.blogspot.rs

  ReplyDelete
 2. Živim u Bosni i nemam iskustva s tim famoznim prijemnim ispitima, i iskreno mi je drago što to kod nas, konkretno u Zenici nema, iako se priča da će uskoro biti, jer u Sarajevu već imaju. Mislim da je to jako zamorno, pretpostavljam da nije toliko teško, ali da izaziva mnogo stresa i straha, što može prouzrokovati zaboravljenje, pa tako da i nije dobro, ali definitivno ima i mnogo drugih dobrih strana

  Delilah's Stories

  ReplyDelete
 3. Uh Marso,pa ovaj post je zaita divan. Moram ti reci da sam i ja 8. razred i trenutno se nalazim u nekoj maolo cudnoj situaciji. Ne znam kako da je opisem uglavnom cu ti reci da ne znam gde se nalazim i od ucenja i od obaveza. Planiram da upisem medicinsku skolu,i oduvek sam bila odlican djak ( ne sa svim peticama ) ali sam bila uvek jako odlican djak. Tako da ne znam kako cu ti da izvedem da se ne stresiram. Sta da ti kazem kad sam vec za probni prijemni koji je bio za vikend bukvalno prebledela od neizveznosti.
  No malo sam se raspisala. Volela bih da nam jos malo pises o svoj toj euforiji koja je bila pred tvoj prijemni. 💖

  ReplyDelete
 4. Divan post, ma možeš i roman da napišeš pročitala bih da kako je to sve lepo i lagano 💖! Slažem se sa tobom ni ja se nisam preterano spremala, a sasvim sam zadovoljna rezultatima 💖💖!

  ReplyDelete
 5. Nemaš pojima koliko mi je ovaj post bio potreban! :) I sama si čitala moj poslednji post u kome sam jadikovala o mojim 'mukama' u vezi škole u poslednje vreme, jer sam ja zaista osoba koja se mnogo stresira oko svega toga..
  Mada kako smo skoro imali probni prijemni, mogu da kažem da sam i očekivala ono što sam uradila. Srpski mi je bio urađen perfektno, kombinovani sam mogla i bolje, ali opet sam zadovoljna, dok s matematikom i nije baš bio takav slučaj.. Na sreću, moja sestra od tetke studira matematiku, tako da nema potrebe za plaćanjem privatnih časova kod mene. :)
  I tako, iako me probni smao upozorava da se sve više bližim i pravom prijemnom, opet me je i smirio jer sam sada i sigurna u ono što znam, odnosno ne znam.
  O tvom pisanju ni ne želim da govorim, zaista sjajan post. :) <3

  Introverted dreamer

  ReplyDelete
 6. Kako sam sada osmi razred postovi o maturi i prijemnom ispitu mi zaista dobro dođu. Iskrena da budem, radila sam zbirke, najmanje srpski, dok matematiku i kombinovani radim redovno. Što se tiče probnog prijemnog, zadovoljna sam kako sam uradila, i definitivno sada znam sa kojim gradivom treba malo više da se bavim. Piši nam još o maturi, jer je ovaj post sjajan!❤❤❤

  ReplyDelete
 7. Divan post, sad mi je svaki na ovu temu dobrodošao :)❤. Probni prijemni sam preživela i zaista je bilo nezamislivo mnogo lakši od onoga što sam zamišljala :).

  ReplyDelete