Prvi put na baletskoj predstavi- "Don Kihot"

by - April 29, 2017


  Kao mala oduvek sam sanjala o predivnim balerinama, magičnim kostimima i još lepšim koreografijama koje su te sjajne devojke i mladići izvodili. Prosto rečeno, u svakom pogledu sam im se divila, a oni su za mene predstaljali neku vrstu nedostižnog savršenstva. Ipak, kako sam rasla, tako sam prestala da gledam Anđelinu balerinu i maštam o toj savršenoj baletskoj haljinici i nazuvicama, svoje misli preusmerivši na neke druge stvari koje su mi se u datom trenutku činile zanimljivijima.

  Međutim, pre nekih mesec dana izrazila sam veliku želju da počenem da saznajem o raznim stvarima i da širim svoje kulturološko polje, pa sam tako odlučila da sam mamom počnem da obilazim balete, pozorišne predstave i opere (mada još uvek nismo ugrabile vremena da obiđemo neku operu). Prvo je trebalo da odemo na Labudovo jezero, međutim, spletom veoma nesrećnih okolnosti uspele smo da promašimo ceo celcijati dan kada se igra održavala,pa smo tako morale da sačekamo sledeću priliku za posetu Narodnom pozorištu, a ona nam se ukazala baš ovog četvrtka, te smo se mama i ja tako uputile na sjajno ostvarenje pod nazivom "Don Kihot".


  Romanom Don Kihot Servantes je želeo da se naruga beskrajnim viteškim ciklusima ne sluteći scensku budućnost svog dela u baletu i operi. Početkom 18. veka nastaju prvi baleti inspirisani ovim čuvenim romanom, a tek 2007. godine ovo čuveno književno ostavrenje dobija svoju balestku realizaciju od strane srpskih umetnika, pa se tako 15. novembra 2007. godine vrši premijra ovog baleta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

  Iako je od prve izvedbe prošlo skoro deset godina, naše balerine nisu izgubile ni malo svog žara, a gipkost i lakoća sa kojima se igra izvodi gotovo su nepojmljivi. S obzirom na to da ranije nikada nisam prisustvovala jednoj baletskoj predstavi, za mene je ovaj događaj bio pravi spektakl, mnogo lepih kostima, sjajna priča (obožavam Don Kihota od malih nogu!) i predivan ambijent. Svakako, kada god odem u Narodno pozorište sve se više i više oduševljavam njegovo magičnoj arhitekturi i lepoti kojom zrači.


  Znam da dosta ljudi misli kako su odlasci na balet ili operu neka vrsta gubljenja vremena i sasvim sam svesna da se mišljenja razlikuju i da postoje oni kojima nipošto ne bi bilo interesantno da dva sata sede i gledaju balerine kako se gipko kreću po sceni, ali isto tako mislim da svemu treba dati šansu. Ipak, zašto ne biste probali? Nikad se ne zna šta će vam se dopasti sve dok se u tome nečemu ne okušate, a ja sa sigurnošću mogu da tvrdim da niko ne može ostati ravnodušan na ovoliko predivnih kostima i igrača.


Pozdrav i od mene 😀

Instagram: @marsyly
E-mail: marsapetojevic@gmail.com


You May Also Like

15 коментара

 1. Ja bih jako volela da gledam baletsku predstavu, ovim postom si jos vise podstakla moju zelju.

  Novi post je tu: http://mimmi-corner.blogspot.rs/2017/04/uvek-kazem-sta-mislim.html

  ReplyDelete
 2. Kao mala sam isla na casove baleta, no zbog nekih određenih razloga odlučili su, nažalost, da ukinu tu školu baleta..
  Živim u manjem gradu tako da i nemam prilika da posjetim neke baletske predstave ili operu, iako imam ogromnu želju.
  Predivno si ovo napisala, a slike kao i svaki put, očaravaju. <3

  everydayema.blogspot.ba

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stvarno mi je žao zbog nesrećne sudbine sa baletskom školo. :(
   nadam se da će ti se uskoro ukazati neka prilika za odlazak na balet <33

   Delete
 3. Divan post draga <3
  Pogledaj moj blog . Pišem o fashion,beauty i lifestyle temama .Bilo bi mi drago da zapratimo jedna drugu i uživamo u novim postovima ♥

  http://herecomesajla.blogspot.ba/

  ReplyDelete
 4. Moram priznati, baš dosta je prošlo od mog poslednje odgledanog baleta. Kao mala trenirala sam balet, a sada mi je jako žao jer sam od toga odustala. Moram što pre da odem sa mamom i odgledam nešto! Divne fotke!<333

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti, Janice <33 Obavezno idite što pre! :D

   Delete
 5. Nikada nisam gledala balet, ali od malena mi je to bila želja. Slike su odlične, predivno napisano! ♥

  http://kreativanblog.blogspot.hr/

  ReplyDelete
 6. Divan post,drago mi je da si konačno uspela da odeš na predstavu tog tipa 💙! Danas sutra mogle bismo zajedno da pogledamo jednu 💙💙!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmmmm, primamljiva ideja!! Stvarno bismo mogle <333

   Delete
 7. Ja nikada nisam bila na baletu, iako sam u vise navrata posetila Narodno pozoriste. Mislim da nema potrebe da pricam o tome koliko ke prelepo, ali ipak cu iskoristiti priliku da ti kazem da su slike koje si napravila neverovatne! ♡

  ReplyDelete
 8. Zavidim ti!! Ja takođe gajim ogromno poštovanje prema svima koji se bave ovom umetnošću, stvarno me oduševljavaju u svakom pogledu! Ali na primer, ja kao dete nisam bila zainteresovana za to, već se moja ljubav prema tome pojavila tek pre 3-4 godine. Ipak nikada nije kasno da se otkriju nova interesovanja i iako se njima možda ne možemo baviti, svakako ih možemo konzumirati i uživati u njima :) Uopšte ne sumnjam da je Don Kihot bio prelep (gledala sam par scena preko interenta, predivno izgleda), tako da mi je drago da si uživala. Nadam se da ćeš se do kraja godine nagledati još mnogo predstava/baleta/opera :D

  ReplyDelete