10 fraza koje ne bi trebalo da izgovori ni jedna pametna osoba

by - May 08, 2017


Ljudska psiha jedna je veoma interesantna tema za pročavanje, a čitajući o njoj saznajemo mnogo i o sebi samima. Imamo priliku da razumemo neke od svojih najdubljih problema, da saznamo zašto su neke stvari onakve kakvima nam se u datom trenutku čine, da upoznamo ono što nazivamo ljudskim mentalitetom. Ponesena ovom idejom, danas sa  sa vama delim tekst o deset fraza koje nikako ne biste smeli da izgovarate!

1. Bila si isuviše dobra za njega!
Ukoliko je vaša najbolja drugarica upravo raskinula sa svojim dečkom i stavila tačku na jedno veoma važno poglavlje svog života, vi joj svakako nećete biti od velike pomoći ukoliko se poslužite frazom: Bila si isuviše dora za njega. Ovo bi se moglo protumačiti isto kao i da ste rekli: Sve vreme koje si provela sa njim je protraćeno. Samo si izgubila deo života ni na šta.
Bolje je reći: On je mnogo izgubio.

2. Izgledate odlično za svoje godine!
Ova fraza veoma je ustaljena, ali se katkad ipak može pogrešno protumačiti, jer u nekim situacijama može biti shvaćena i kao: U poređenju sa drugim starijim ljudima, izgledate dobro.
Bolje je reći: Izgledate sjajno!

3. Pokušavam, ali sve je uzalud!
Ovo ne mogu biti reči jedne odrasle osobe, nekako više pripadaju desetogodišnjem detetu.Tako da govoreći ovo nekoga možete podsetiti na malo dete koje se jada o svojim problemima koje ne može rešiti.
Bolje je reći: Trudim se koliko god mogu.

4.Sve sam ovo sama postigla.
U našim životima mnogo je osoba koje su svesno ili nesvesno uticale na naše odluke- u dobrom ili lošem smislu. To su, naravno, naši roditelji, braća i sestre, rođaci, prijatelji, pa i nastavnici u školama. A neki od njih su, svakako, donekle noprineli našim uspesima.
Bolje je reći: Krajnje sam zahvalna svima onima koji su mi pomogli da dođem do ovog uspeha.

5. Ovo nije fer.
Kažu, život nije fer, a mi sa tim moramo živeti, zar ne? Koristeći ovu frazu izgledamo veoma naivno i detinjasto u očima drugih ljudi, pa ju je stoga veoma važno što pre izbaciti iz govora.
Bolje je reći (zapitati se): Čime sam ovo zaslužila i kako to da ispravim?6. Možda je ovo što ću reći glupo, ali...
Započinjući rečenicu na ovaj način, odmah snižavate svoju vrednost u očima drugih i odajete utisak nesigurne osobe, pa ju je stoga veoma važno izbegavati.
Bolje je reći: Nisam apsolutno sigurna oko onoga što imam da kažem, te bih volela da čujem vaše mišljenje.

7. Rekla sam ti!
Svi mi mrzimo kada nam neko ovo kaže, pa zato ni mi ne treba da budemo oni koji će upotrebljavati ovaj izraz, jer on prvenstveno stavlja akcenat na grešku koju je osoba napravila.
Bolje je reći: Ubuduće nećeš praviti slične greške.

8. Bila sam u istoj situaciji!
U redu je ovo reći ukoliko je vaš prijatelj uzeo dva broja manje cipele, pa sada mora da ih vrati u radnju, ali ne i ukoliko je sa vama poželeo da podeli neki lični problem. U ovakvim situacijama njemu je potreban neko za razgovor, a neko ko će mu na nos natrljavati kako je on prošao kroz iste muke, samo sa boljim rezultatima.
Bolje je reći: Možemo da razgovaramo. Možda će ti moje iskustvo biti od koristi.9. Praviš problem ni oko čega!
Za svakoga od nas definicija problema je različita, pa se stoga ne možemo meriti jedni sa drugima.
Bolje je reći: Uskoro ovaj problem neće izgledati tako strašno kao što izgleda sada.

10. Ti mene ne voliš!
Nakon što prvi put ovo čuje, vaš partner će pokušati da vas uveri da nije tako, nakon drugog puta  će to ignorisati, a nakon trećeg će se zapitati da li ste zapravo u pravu.
Bolje je reći: Nedostaješ mi.
Instgram: @marsyly
E-mail: marsapetojevic@gmail.com


You May Also Like

8 коментара

 1. Odličan post draga, divim se tvojim idejama!
  Inače, koliko god neke od ovih fraza bile česte, zaista znaju odmoći, umjesto pomoći i navoditi na krivo, svakodnevno i sama kažem nešto od ovoga, nesvjesno, nekad je bolje i prešutjeti nego reći prvo što nam dođe u glavu.

  Super. ♥
  IvaFashionDiary

  ReplyDelete
 2. Kako sam samo sa neizvješnošću otvorila ovaj post. Stvarno si super ovo napisala, sve je tačno.

  mysweetlandd.blogspot.com

  ReplyDelete
 3. Potpuno se slazem sa tobom :) Odlicna ideja za post :*

  ReplyDelete
 4. Nešto što mi je gore od "Bila sam u istoj situaciji" je "Znam kako ti je". A jedina fraza koju koristim od navedenih je - "Rekla sam ti". Nervira me kad je meni neko dobaci, ali opet nesvesno nastavljam da je upotrebljavam na drugima. To moram promeniti..:')
  Post je veoma kreativan I originalan, ali me to nimalo ne čudi od tebe. Sve lepo objašnjeno. Fotografije su ti divne! ♥

  ReplyDelete
 5. Predobar post, kao i fotkice 💙! Moram da probam taj booble tea već jednom haha 💙💙!

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 7. Kakav divan spoj teksta i fotografija. Prelepo!

  Novi post na mom blogu☺
  Girly world

  ReplyDelete
 8. Ne znam odakle ti uvijek dolaze ovako kreativne i originalne teme, ali svaka čast. U tvojim postovima uvijek naučim nešto novo i upravo zbog toga te pratim i volim tematiku kojom se baviš. Ovaj post bi trebao svako pročitati, ali i primijeniti navedeno, jer vjerujem da smo svi ponekad rekli nešto od navedenog, pogotovo 'Ovo nije fer' rečenicu. Uvijek se možemo izraziti drugačije, kako bi to izgledalo bolje i kako se osoba kojoj to govorimo ne bi našla povrijeđenom ;)

  Delilah's Stories

  ReplyDelete