5 pitanja koja morate postaviti sebi pri izboru srednje škole!

by - May 14, 2017


  "Koju školu upisuješ?!", "Jesi li izabrao nešto što te privlači?", "Hoćeš li imati dovoljno bodova za to?"-sve su to ona najčešće postavljana pitanja jednom osmaku, a on u najvećem broju slučajeva često biva pomalo indisponiran i nezadovoljan time što ni sam ne zna odgovor na postavljena pitanja. Jer, prijemni još nije prošao, želje i utisci još se nisu sabrali, a ni sami oni ne znaju šta se to dešava u njihovim glavama i na koji način će se izboriti sa predstojećim periodom. S obzirom na to da sam svesna koliko je izbarati srednju školu zapravo teško i da su moje želje datirale sve od filologije, farmacije, pa do elektrotehnike, danas ću sa vama podeliti jedan mali vodič kroz odabir odgovarjuće srednje škole. Naime, pred vama će se naći pet pitanja koja morate postaviti sebi pre nego što odlučite koja je škola za vas najbolja.

Šta je ono što me zanima?
-Ne znati šta je ono čime u ovom trenutku želite da se bavite sasvim je u redu. Još ste mladi i još uvek stasavate, pa je tako sasvim normalno što se vaša mišljenja često menjaju. Ukoliko ste tako promenljivog mišljenja, onda je gimnazija za vas možda najbolje i najjednostavnije rešenje. Ipak i tamo možete napraviti izbor- prirodni, društveni, pa ponekad i opšti smer.  Jednostavno rečeno, ukoliko su vam prijemčivije prirodne nauke i znate da vam jezici ne idu, odlučite se za prirodni smer, u suprotnom, može vam odgovarati društveni. 
-Ukoliko ste savim sigurni šta je ono čime biste voleli da se bavite jednog dana, stručne škole su pravi izbor za vas. Ima zaista mnogo dobrih stručnih škola, a ja sam vam o svojoj pisala ovde.
-Takođe, ako se dvoumite između stručne škole i gimnazije, dajte sebi malo vremena i preispitajte se koja je opcija za vas bolja i koja će vam najlakše otvoriti vrata za fakultet.


Da li da poslušam savet roditelja?
-Moj tata je na primer želeo da ja upišem Vazduhoplovnu akademiju, pa je izrazio želju i da završim Zubotehničku školu. Ali, moj krajnji odgovor je bio ne. Prosto ja sebe tada, pa ni sada nisam mogla da zamislim kao zubarku ili kontrolora leta, više sam se prepoznala u maminoj ideji o grafičkom dizajneru ili programru. Stoga, složila sam se sa mamom i odlučila da upišem elekktrotehniku. 
-Savete roditelja zaista treba poslušati i dati im šansu, ali je ipak važno da krajnja odluka bude vaša i da načinite izbor koji će vas učiniti srećnima, to jest neće vam bti preteško i naporno da naredne četiri godine provedete učeći neto što vas ne zanima.
-I naravno, imajte u vidu da vaši roditelji, sve što rade, rade iz najbolje namere!

Da li je zaista istina ono što govore o tom i tom profesoru?
-Često može da se desi da upišete školu u koju su do sada išli neki vaši prijatelji koji su bili prosto ogorčeni o neke od profesora i koji nisu mogli da ih smisle u nikakvom smislu te reči, pa su vam samim tim o tom prfesoru ispričali sve najgore. Ipak, to ne mora uvek biti tako. nekada se prosto zamerimo profesorima, ili nam jednostavno rečeno nisu simpatični, pa volimo da ih tako ogovaramo kod mlađih generacija. Međutim, to ne znači da su ti profesori zaista toliko užasni koliko mi kažemo da jesu. Ponekad je problem u nama- nismo dovoljno učili, bili smo lenji itd. Stoga, kada neko pred vama počne ogovara profeora iz svoje srednje škole, nemojte misliti da je to razlog da ne upišete tu srednju školu. I verujte, koliko god taj profesor bio "grozan", sve se može srediti vašim znanjem.


Da li je pametno otići u školu u nekom drugom gradu?
-Ukoliko ne živite u nekom većem gradu, onda je veoma čest slučaj da ste jako ograničeni izborom srednjih škola. Ipak, morate znati da je takođe dostupna mogućnost upisa u učenički dom u nekom većem gradu. Ova prilika zaista je sjajna za one koji žele da se posvete školi, ali znajte da će vam u domu biti potrebna ogromna koncentracija kako biste učili.

Da li ću se uklopiti?
sasvim je prirodno da sebi postavite ovo pitanje, ali formulišite ga ovako: da li ću se ukopiti u društvo, režim rada, gradivno? Nekada je , verovali ili ne, mnogo važnije ukopiti se u sam režim škole i učenja, nego u društvo. Stoga, kao što smo u prvom pitanju ustanovili, važno je da budete sigurni šta je ono to vas zanima. Sasvim je normalno da vam neki predmeti ne idu od ruke, da vas ne zanimaju i da su vam antipatični, ali potrudite se da se uklopite i u njihve okvire i granice.


Još postova o srednjoj školi, prijemnom ispitu i maloj maturi možete pročitati ovde: 
Instgram: @marsyly


You May Also Like

10 коментара

 1. Ja apsolutno nemam ideja o poslu kojim bih mogla da se bavim u budućnosti, tako da je jedina škola u kojoj vidim srednja gimnazija, prirodno-matematičkog smera. Ostaje mi samo da prijemni uradim što bolje mogu i neću se brinuti. :)
  Odličan post!

  Introverted dreamer

  ReplyDelete
  Replies
  1. Srećno sa upisom u školu, verujem da će sve biti kako treba :)

   Delete
 2. Voljela bih da sam ovaj post pročitala kada sam trebala upisati srednju školu, jer sam prvobitno bila upisala medicinsku školu, iako me to uopće nije zanimalo, više zbog drugarica. Sad mi je drago što ipak ne idem u tu školu, već u pedagošku gimnaziju, jer je to ono što me zaista zanima :D

  Delilah's Stories

  ReplyDelete
  Replies
  1. Verujem da je verovatno za tebe to menjanje škole bilo veoma stresno, ali jako mi je drago da si pronašla nešto što te interesuje <33

   Delete
 3. Evo mene u drugom razredu srednje škole, još uvijek nemam pojma kuda ću dalje i što želim raditi u životu. Jedino što sam shvatila jest što neću! I to je nešto? Ponovno si inspiracija, Marso :)

  Kalopsia - novi beauty haul, rosegal...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nekada je možda važnije shvatiti šta je ono što ne želimo :D

   Delete
 4. Predivan post, Marso. Šesti sam razred pa sam sigurna da će mi ovi saveti i ova pitanja neće trebati bar još godinu - dve.

  ​​Novi post je na mom blogu: Study tips - Kako popraviti ocene
  Pratim te, pa ako do sada nisi - učlani se u moj blog: laAdda​​

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nadam se da će ti možda ovaj post biti od koristi kroz koju godinu :D

   Delete
 5. Ja još ne idem u srednju skolu, ali mislim da sam donjela konacnu odluku da ču ići u drugi grad i to me plaši pošto se bojim da se neću uklopiti u društvo i slično... Odlični savjeti!

  Ana's Life

  ReplyDelete
  Replies
  1. bš je moja drugarica iz razreda odlučila da uđe u dom, mada ne živi tako daleko od Beograda, ali ipak, po njenom iskustvu može se reći da je uvek moguće pronaći nekoga sa kime ćeš se uklopiti :)

   Delete