Zašto se kazaljke na satu kreću u "smeru kazaljki na satu"?

by - May 04, 2017


  Jeste li se ikada zapitali zašto se kazaljke na satu kreću u "smeru kazaljki na satu", zašto dan ima 24 časa, a svaki čas šezdeset minuta kada živimo u decimalnom sistemu? Da li ste se ikada zapitali da li neke stvari radimo iz potrebe ili čiste gluposti, ko ih je nametnuo i zašto? Zašto bi muškarci nosili kravate? ZaštoPpitagorina teorema postoji, kako je taj mudri čovek došao do tog zaključka?

  U istinu govoreći, mnoge stvari radimo, a da i nismo svesni toga i da ne znamo zašto to činimo- navika, moranje ili nešto treće, sasvim je nevažno, ali postoji jedna lepa priča koju sam pročitala o, kako kažu, "važnosti mačke u meditaciji". A ja, poželeh da vam je ispričam i pitam vas: Šta je ono što je za vas normalno?


  Veliki majstor zen-budizma, čelnk manastira Maju Kagija jako je voleo svoju mačku, a ne želeći da se od nje ikada odvaja dopuštao joj je da prisustvuje časovim meditiranja, dok njegovim učenicima prisustvo mačke ni najmanje nije smetalo.

  Ipak, kako je zen-majstor, već bio u dubokoj starosti jednog jutra pronađoše ga mrtvog, a njega nasledi najbolji učenik. Ostali monasi upitaše: -A šta ćemo sa mačkom?

   I tako, iz dubokog poštovanja prema svom učitelju, oni zajedničkim snagama odlučiše da zadrže mačku. Na kraju se proču priča da se u najuglednijem manastiru te oblasti- Maju Kagija, prisustvom mačke na časovima meditacije, pospešuje smirenost, te i ostali manastiri počeše da dovode mačke na svoje meditacione obrede.

  Od tada prošlo je mnogo godina, mačka je umrla, ali nejna popularnost u meditaciji nikako nije bila sanjena. Čak je tada jedan univerzitet objavio tezu Važnost mačke za meditaciju, dok su se po regiji širile glasine da je upravo mačka ta koja utiče na dobrobit meditacije, zaboravljajući na to da je zen-majstor zapravo bio zaslužan za uspešne i kvalitetne obrede.

  Od tada je prošlo mnogo godina, a onda je na mesto čelnika manastira Maju Kagija došao novi učitelj, sasvim slučajno- alergičan na mačke. Iako su se učenici bunili, novi zen-majstor ostao je uporan u svom insistiranju da mačka napusti meditaciju. I nakarju mačka bi izbačena sa časova meditacije, a učenici nastaviše da napreduju.

  I tako, mačke polako počeše da napuštaju meditacione obrede, a univerziteti da pišu teze o Važnosti meditacije bez mačaka i sve se vrati u ormalu nakon tako dugog vremenskog perioda. 


  Nama ostaje da razmislimo o ovome: Zašto se ne zapitamo? Zašto ne pokušamo da prokljuvimo zašto tako mnogo bespotrebnih "mačaka" imamo u svom životu? Zašto radimo nešto bez čega se može- navika, glupost ili ubeđenje?

Instagram: @marsyly
E-mail: marsapetojevic@gmail.com


You May Also Like

2 коментара

  1. Kao i uvijek iz dana u dan oduševljavaš me (nas) svojim tekstom i fotografijama. Odličan post ♥♥

    Ana's Life

    ReplyDelete
  2. Nazalost ima jako mnogo bespotrebnih 'macaka' kod svakoga od nas. Ovaj post je fenomenalan, originalan... ne znas sta bih dodala osim da si jos jednom postigla nesto neverovatno ♡
    "Teen Queen"

    ReplyDelete