Kako se zaštiti od letnjih vrućina?

by - June 16, 2017


  Letnje vrućine nikome nisu draga pojava- komarci, znoj, užasne gužve u gradskom prevozu…  Takođe tu su i opekotine nastale prekomernim izlaganjem suncu koje predstavljaju veoma neprijatnu pojavu, a veoma  često mogu nastati i u veoma kratkom vremenskom periodu i potpuno nenadano (i uz upotrebu velikih zaštitnih fakotora). Stoga, pošto sam sigurna da se mnogi moji čitaoci mogu pronaći u ovoj temi, odlučih da sa vama podelim nekoliko veoma korisnih saveta kojikoji vas mohu zaštititi od ione ‘loše’ i nikome drage strane leta.

 1. Ukoliko imate prirodno jako svetlu kožu, u mnogo ste većem riziku od dobijanja opekotina i alergije na sunce od ljudi sa nešto tamnijim pigmentom kože. Veoma je važno koristiti visoke zaštitne faktore u početnoj fazi sunčanja, pa isto tako ponekad se i na samoj plaži zaštiti oblačenjem majice, šeširom i kremom.
 2. Šeširi su definitivno najbolja opcija koju možete iskoristiti. Izuzev što će vas zaštiriti od sunca, sprečiće slivanje znoja na lice koji pomešan sa dnevnom nečistoćom lica može izazvati alergije i infekcije.
 3. Izbegavanje sunca u periodu od 11h ujutro do 17h popodne zvuči izrazito kliše i ponekad je jednostavno neizbežno- ukoliko se vraćate iz škole, idete na posao i slično. Ipak, trudite se da uz sebe uvek imate flašicu vode ili lepezu. Ponekad preterana vrućina, pogotovo u gradskim autobusima može imati veoma loše dejstvo na nas, te tako izazvati nesvesticu, napad panike i slično.
 4. Iako u školama postoji izrazit kodeks oblačenja koji se mora poštovati (pa je tako striktno zabranjeno nošenje majica na bratele i šorceva), probajte da pronađete neki alternativni vid lagane letnje odeće. Svakako, nikako nemojte leti u školu dolaziti u debelim uskim pantalonama (u kojima ćete se užasno preznojiti), pa tako ni u majicama dugih rukava. Birajte odeću od laganijih materijala kao što su pamuk i lan, jer kroz njih koža najlakše diše.
 5. Klima uređaji, koliko god ih mi voleli ponekad mogu biti zaista pogubni. Trudite se da ne pravite drastičnu razliku u temperaturi u vašem stanu i napolju, već je spustite nekih 5 do 7 stepeni ispod spoljašnje. Prelazak sa 35 stepeni na 21 stepen ili obratno može uticati loše na vas, pa tako izazvati užasne bolove u glavi ili čak nesvesticu.
 6. Uvek imajte nešto slatko uz sebe- kao što već rekoh, vrućina (koliko god je mi nekad voleli) može imati i loša dejstva po nas. Stoga, ukoliko vam u preponom autobusu, tramvaju ili troli pripadne muka, važno je da izuzev vode uz sebe imate i nešto slatko. Naravno, na beogradskih +40°C uz sebe ne možette nositi čokoladice poput Snickersa ili Marsa, ali nešto poput Bonžite biće sasvim u redu- neće se otopiti, a povratiće vam snagu.
 7. Česta tuširanja takođe su veoma značajna, a kada ste u školi spas vam mogu pružiti i česme u školskim toaletima- umijte se i odmah ćete se osećati bolje. Naučnici kažu da smo po velikm vrućinama često i jako pospani, tako da je ovaj vid rashlađivanja izrazito dobrodošao kako bi nas razbudio i vratio nam energiju.

Nadam se da vam je ovaj mali vodič kroz ‘preživljavanje’ letnjih vrućina bio od koristi. Moram napomenuti da su svi ovi saveti lično isprobani da su se u mom slučaju ispostavili kao delotborni. Samim tim, to ne mora da znači i da će kod vas biti isto, ali vas, naravno, ništa ne košta da probate. ☺


Instagtam: @marsyly
E-mail: marsapetojevic@gmail.com


You May Also Like

9 коментара

 1. Hvala ti na predivnim savetima, draga. Sigurno ću koristiti neke od ove, jer nam slede velike vrućine, a meni vrućina mnoogo smeta.

  Šta raditi ovog leta? - Collab sa Katarinom | laAdda​​​

  ReplyDelete
 2. Kosa ti je prelepa, jel su to prirodne lokne? :)
  Saveti su korisni, dobar post ♥

  Pozdrav, Kristina ♥

  http://onlyforgirlsbykristina.blogspot.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala, draga❤
   Lokne su prirodne :)

   Delete
 3. Post je super, a također i savjeti. Slike su ti predobre♥

  nevergiveup656.blogspot.hr

  ReplyDelete
 4. Predivne fotografije, dala si super savjete kojih se ja definitivno pridržavam tijekom ljeta. Super post ♥

  Ana's Life

  ReplyDelete
 5. Fantastični savjeti Marso. Ja sam osoba koja je svijetle puti te kad izađe na sunce bude crvena kao paprika, no znam da je to opasno i mackam se kremama, ali to me ne može spriječiti iz prostog razloga jer želim da potamnim xd

  Delilah's Stories | Filmtasticno

  ReplyDelete
 6. Već sam znala neke od ovih savjeta, hvala ti što si ih podijelila sa svima nama.☺
  Slike su predivne.♥

  My little corner

  ReplyDelete
 7. Tačno znam na šta misliš kad spominješ nemoguću gužvu i vrućinu u autobusima/tramvajima/trolama.. Pobogu, pa Bg je poznat po tome!!

  Girly world
  novi post :)

  ReplyDelete
 8. Prvo, tvoja kosa je bukvalno H A I R G O A L S
  A onda post je odličan, i više nego odličan, kao i uvek logičnooo *-*
  Saveti su korisni iako znam za sve njih, verujem da će mnogima pomoći :)

  Boomy's Place

  ReplyDelete