Knjiga koju ćete voleti: Kraj zime

by - June 11, 2017


Kao nekadašnji veliki ljubitelj naučne fantastike nisam mogla odbiti priliku da pročitam knjigu Kraj zime francuskog pisca Žan-Kloda Murleve. Ova knjiga, samim svojim koricama i sižeom lako je privukla moju pažnju, te sam se ubrzo odlučila na njeno čitanje.

Svi težimo ka slobodi, nadamo se nemogućem, verujemo da ćemo izbeći svoju sudbinu- a šta je ono što zapravo možemo da učinimo? Kako mrtve možemo vratiti među žive, kako da sebe ne krivimo za ono što smo definitvno mi sami učinili? Kako sa se izborimo sa setom koja nas stalno proganja, ima li ikakvog načina?

Kraj zime, knjiga za mlade koja je osvojila brojne nagrade širom sveta, govori upravo o ovoj temi- ljudima koji se bore za svoju slobodu i koji su spremni da za nju čak i napuste svoj život, tako tražeći izlaz iz ropstva vlasti koja ih već deceniju i po ugnjetava. Elen je devojka koja se penje uz uže, ostavljajući Milosa zatečenog. Milos je rvač koji sticajem okolnosti uskoro postaje gladijator, jedan od najboljih u svom kampu. Bartoleomeo se divi Milosu. On je njegov prijatelj i spreman je da se u potpunosti žrtvuje za njega. Bartolomeo voli Milenu, Eleninu prijateljicu božanskog glasa koji poziva ljude na bunu.

Milena će pevati, Bartolomeo će voditi ljude ka buni, Milos će se boriti u gladijatorskoj areni, a Elena će s truditi da u svom svetu knjiga pronađe izlaz iz bola koji je opseda.

  Kasnije nastupa smrt. Neki ljudi odlaze. Drugi dolaze. Neki su cenjeni, a neki potlačeni. Neki umiru u krvi, a neki u miru i tišini, mada je sve to njihov način da vide slobodu: da je po prvi put osete ili da joj se prepuse nakon beskrajnog niza godina.

"Do samog kraja verujete da će se neto promeniti, da ipak nećete ući u borilačku arenu. Nadate se da ćete nekim čudom izbeći krvavu sudbinu, ali nije tako. Arena se ne može izeći, a vaš nagon za nemogućim bekstvom mora se pobiti."


OPŠTI UTISAK: Mislim da će se ova knjiga zaista jako dopasti nešto mlađim tinejdžerima, jer zaista poseduje sve ono što je potrebno za jednu zanimljivu i dobru priču. Ipak, mislim da je u određenim delovima nepotpuna, a sama misao kao da nije dovršena, što ostavlja donekle nedovršen utisak. Takođe, ono što katkad ume da zasmeta jeste potenciranje na određenim junacima i njihovo preterano predstavljanje u dobrom svetlu, pogotovo onda kada povlače veoma loše i nedomišljate poteze.
Ipak, milsim da je knjiga sasvim pristojna i da bi svi oni koji do sada nisu imali priliku da pročitaju neko naučnofantastično delo, mogli da uživaju u njoj.

UKUPNA OCENA: 3/5

IZDAVAČKA KUĆA: Odiseja (knjigu možete poručiti klikom OVDE)Instgarm: @marsyly


You May Also Like

4 коментара

 1. Nisam citala ovu knjigu ali mogu reci da si me zaintersovala za nju. :)

  http://randomperson22.blogspot.rs/

  ReplyDelete
 2. Hvala ti na preporuci, draga. Sigurno ću je pročitati, jer sam baš ljubitelj naučne-fantastike. Rekla si da će se svideti onim mlađim tinejdžerima a ja sam upravo to, i verujem da nisi pogrešila kad je reč o tome, jer u ovom dobu ja najviše volim ovakve knjige. Predivno.

  Goodbye Spring - We Heart It #1 | laAdda​​​

  ReplyDelete
 3. Odlična recenzijaa, čini mi se kao okey knjiga, mada mislim da mi se ne bi dopala, jer ne volim te prethodno pomenute, tipične tinejdžerske radnje

  Delilah's Stories | Filmtasticno

  ReplyDelete
 4. Nisam neki ljubitelj ovakvih knjiga ali moram priznati da si me jako zainteresovala. Fotkice u postu su ti, kao i uvijek, odlične! ♥

  Novi post -> www.innisall.blogspot.com

  ReplyDelete