Razumevanje kao ključ uspeha u ljubavi

by - June 21, 2017


  U vodi se osećala slobodnom. Osećala je kako granice nestaju, kako njena duša biva poslata u svet, mogla je da omiriše slankasti ukus raja na zemlji i znala je da se jedino tako može u potpunosti prepustiti svojim porivima. Nije joj bilo važno gleda li je ko, nije marila da li joj se isti taj ‘neko’ podsmeva. Jedino što je osećala bio je dašak morskog vazduha za vratom i vreli pesak pod bosim stopalima, nešto kasnije i topla voda koja joj je uzimala telo.

 Volela je da pliva. Volela je tu jednostavnost vode koja je njoj izgledala savršeno uredno i umesno. Volela je da izigrava ljudskog delfina, da pravi raznorazne vratolomije i uživa u slobodi kojom one odišu. On nije mogao u svemu da je prati, ali je bio prisutan na svakon njenom koraku, na svakom zamahu rukama koji ju je vodio dublje u hladnu vodu. Znao je kako da je kasnije zagreje, kako da je prenese preko peska tako da se onako mokra ne uprlja. I zato ga je ona volela.


 Volela je to što je prihvata i trpi. Možda nije shvatao i razumeo njenu iskonsku potrebu za plivanjem u hladnoj morskoj vodi, ali je je razumeo da njoj to znači, da je to njena sloboda. I ona ga je zato cenila. Cenila ga je zato što svakog jutra sa njom odlazio na gradsku plažu, cenila ga je jer ne prigovara, jer je tu da je zagrli i drži za ruku kada se uplaši.

 On je nju cenio zato što je bila svojeglava. Zato što je bila smešna, zato što se šalila i zato što je i ona imala beskrajno mnogo razumevanja za njega. Svakog dana ga je gledala kako vozi skejt na gradskim poligonima i izvodi naizgled jednostavne vratolomije, svakog dana mu je tapšala i odistinski se divila njegovoj smelosti i hrabrosti, te je to bilo ono što ih je povezivalo kao prepletrne telefonske slušalice.

 Bilo je jasno da ljubav isijava iz njih, ljubav prožeta nekim neverovatnim osećanjima koja je odista teško opisati. Bila je to ljubav dvoje mladih, kasnije dvoje odraslih, bila je to ona ljubav puna razumevanja.


 I zato kažemo, u ljubavi se razumemo. Razumemo da ona druga strana voli jednu stvar, koju mi poštujemo i cenimo. Razumemo da druga strana ima svoje potrebe koje mi takođe treba da poštujemo. Razumrmo svaki trenutak i segmet ličnosti one druge strane, volimo ga onakvog kakav je i ne pokušavamo da ga promenimo- vremenom počnemo u njemu da uživamo kao i sam objekat naše ljubavi.

 Volite s razumevanjem i razumite zašto volite, ukoliko to ne možete obezbediti sebi, ozbiljno preispitajte svoju ljubav.


Instagram: @marsyly
E-mail: marsapetojevic@gmail.com

You May Also Like

6 коментара

 1. Svaka čast, Marso. U ljubavi je razumijevanje jedna od najbitnijih stvari. :)

  mysweetlandd.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. Piši još ovakve priče. Vrlo su e šteti č ne ☺

  ReplyDelete
 3. Marso opet si me oduševila. Fotografije su stvarno divne, kao i uvijek. Razumijevanje je stvarno ključ uspjeha, ne samo veze i braka nego i prijateljstva. Imala sam dečka, dječja ljubav (jer mi jesmo djeca), no, ipak smo odrasli da shvatimo da je nekome nešto važno. Ja sam uz njega bila svagdje, na utakmicama, kada je odgovarao za višu ocjenu, nekad je padala kiša, nisam razumila zašto ostaje nakon treninga na blatnom igralištu bez majice, ali bila sam tamo, nisam prigovarala. A kad je on trebao mene razumjeti, nije to htio, nije razumio kako cura može igrati na blatnom igralištu, kako cura može doći na tatem i boriti se, nije razumio moju ambiciju prema školi, uvijek je pprigovarao i zato je i došlo do puknuća svakog odnosa među nama. :)

  Fantastiko World

  ReplyDelete
 4. Predivan post. Pre svega, moram da pohvalim tvoje fotografije. Slažem se sa svim što si navela, a posebno o tome da volimo sa razumevanjem.

  Moviemania: The Notebook | laAdda

  ReplyDelete
 5. Koliko divan post! Oduševljena sam, kao i uvek, i nemam šta da dodam ili oduzmem, svaka reč je na pravom mestu, slike predivne, naravno!<3

  ReplyDelete
 6. Divan post mila, slike su prelepe,jako lepo pišeš ♥

  Pozdrav, Kristina ♥

  http://onlyforgirlsbykristina.blogspot.com/

  ReplyDelete