Recenzija serije: 13 Reasons Why

by - June 10, 2017


  U OVOM postu govorila sam vam o knjizi 13 razloga, koja me u datom trenutku i nije ostavila bez teksta i pod velikim utiskom, ali me je svakako zaintrigirala i naterala da sa nje pređem i na gledanje istoimene serije. S obzirom na to da me je česta nelogičnost sleda događaja u knjizi zaista jako iritirala, trebalo mi je dosta vremena da se konačno odlučim da pogledam seriju iako ju je dosta mojih drugarica pre mene pogledalo i prema njoj izrazilo ogromno oduševljenje. Ipak, kada sam počela da gledam seriju shvatila sam da je u mnogome izmenjena u odnosu na knjigu i da sve na neki način ima "više smisla", jer su neki od najvažnijih  događaja izmenjeni.

  RADNJA: Kao i knjiga, i serija govori o Hani Bejker, devojci koja postaje "poštovana" tek nakon svoje smrti. Hana odlučuje da izvrši samoubistvo zbog nasilja koje proživljava u školi: bilo da je ono fizičke ili psihičke prirode, a njene odluke potpuno su opravdane, jer ona, koliko god žudela za tim, ni u kome ne može da pronađe pomoć i rame za plakanje, a njeni roditelji to gotovo uopšte ne primećuju. Nakon njenog odlaska svi shvataju koliko je Hana zapravo bila dobronamerna osoba, ali to nije dovoljno da je vrate u život, pogotovo ne nakon što saznaju da su zapravo oni razlog njene smrti.

LIKOVI: 

1. Hana Bejker-Hanu zaista možemo smatrati veoma nestabilnom osobom, ali to donekle gledano i nije u celosti njena krivica. Okolina u kojoj se ona nalazi i u kojoj želi da se izbori za svoja prava, sputava je u svemu što pokuša, a koliko god se ona trudila, njeni napori bivaju protraćeni. Takođe, mislim da je Ketrin, devojka koja u seriji glumi Hanu, na pravi način uspela da prenese emociju koju ima sama knjiga i da predstavi život jedne sedamnaestogodišnjakinnje, koji ponekad zna da bude i mnogo komplikovaniji nego što izgleda.

2. Klej Džensen-Iako je njegovo ime zabeleženo na kasetama, Klej nije jedan od onih koji su doprineli Haninoj smrti, već je momak koji se našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i dozvolio sebi da se zaljubi u devojku koju niko ne razume. On, jedini od svih na kastama želi da promeni stvari i objasni svetu šta se i kako zapravo desilo. Ipak, iako nije posredno kriv za Haninu smrt, on sebi prebacuje krivicu i nerazumevanje te devojke, jer smatra da joj je mogao pomoći da se bar malo više interesovao za nju i njenu intimu.

2. Džastin Foli


-Džastin stvari ne radi namerno i nije jedan od onih koji bi svesno povredili ikoga, ali je ipak u većoj meri potlačen svom bogatom prijatelju Brajsu, koji je bio tu za njega i u najtežim trenucima, ali ga ipak iskorišćava na najčudnije načine (povređujući Džastinovu devojku i ucenjujući ga na mizerne načine). Ipak, iako ga Hana na svojim kasetama predstavlja kao lošeg momka, Džastin je moj omiljeni lik, jer i on, baš kao i Hana ima svoje probleme: njegov otac je mrtav, majka narkomanka, a svi "momci" njegove majke ga mrze i žele da ga izbace iz njihovih i života njegove majke. Svakako, mislim da on u tom smislu predstavlja jednog veoma mentalno stabilnog i značajnog lika koji neće, poput Hane, zarad svojih problema podići ruku na sebe.

4. Kortni Krimsen-Kortni je devojka koju svi vole, ona je tu za svakoga i svako je tu za nju, te je teško pronaći nekoga ko bi o njoj rekao ma šta ružno. Ipak, u Haninoj priči pokazuje se njena prava ličnost i spremnost da zada veoma bolne udarce. Takođe, mislim da smo se svi bar jednom sreli sa ovakvim prijateljem koji je bio spreman da učini sve za nas i da prema nama bude zaista jako fin i dobar, sve dok ne naiđu prve prepreke koje se ne mogu lako preći. Definitivno mislim da je ova serija jako dobra zbog velike istinitosti i objektivnosti u prikazivanju tinejdžerskog sveta.

5. Tajler Daun -Iako je možda jedan od najjeziviih likova, Tajler je takođe i jedan od onih koji su najviše privukli moju pažnju: jezivi fotograf koji uhodi svoje drugove iz škole u noćnim satima, vrebajući ispred njihovih prozora i fotografišući ih. Definitivno jako, jako uvrnuta, ali ipak nekako interesantna ličnost (zaista zvuči jako čudno kada se napiše na ovaj način). Ipak, Tajlerov lik je zaista interesantan i mislim da je promena njegove ličnosti od početka do kraja serije, pa tako i knjige, zaista velika, a njegova ličnost se razvija u dobrom pravcu.

OPŠTI UTISAK: Mislim da je ovu seriju zaista vredno pogledati, jer prikazuje realan život jednog srednjoškolaca, pa čak i osnovca i sasvim sam sigurna da bi se mnogi od nas mogli prepoznati u mnogim u seriji prikazanim situacijama i neprijatnim trenucima.


OCENA: 10/10
Instgaram: @marsyly
E-mail: marsapetojevic@gmail.com


You May Also Like

17 коментара

 1. Odgledala sam seriju pre nekog vremena kada sam bila baš emotivno nestabilna, i zaista je ostavila ogroman utisak. Prikazuje koliko i nesvesno upućene reči mogu duboko povrediti nekoga, i da treba paziti kako se ophodimo prema nekome, jer svi imaju osećanja. Odlična recenzija, Marso!

  Introverted dreamer

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti, draga <33
   Delimo mišljenje u potpunosti :)

   Delete
 2. Pogledala sam seriju, čini mi se prije više od dva mjeseca, a i dalje razmišljam o njenoj radnji, definitivno mislim da ću ovu seriju ponovo pogledati, a postoje i špekulacije o drugoj sezoni, što me je zaintrigiralo, jer koliko znam knjiga nema više dijelova. Sve u semu ako se to desi bit ć usretna, do tada svakako razmiljam pročitati i knjigu, jer je (pretpostavljam) sve opširnije. Odlična recenzija :D

  Delilah's Stories

  ReplyDelete
  Replies
  1. I ja sam čula spekulaciju o drugoj sezoni, ali s obzirom na to da knjiga nema drugi deo, ne znam da li je ta priča istinita. :) Ipak, i ja bih radopogledala još jednu sezonu :D

   Delete
 3. Nisam jos uvek pogledala seriju ali planiram. Odlicna recenzija. :)

  http://randomperson22.blogspot.rs/

  ReplyDelete
 4. Justin *_____________________________________*
  Serija je po meni dobra, ali nije najbolja koju sam gledala. Neke stvari mi se ne dopadaju i mislim da se u nekim djelovima pretjerano drami. Ne znam jesam li jedina koja misli da su pojedini razlozi na kasetama jako glupi. ALi svejedno, serija nosi veliku poruku i to je najvažnije. :) ♥ Odličan post Marso!

  Novi post -> www.innisall.blogspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Džastin je micaa <33
   Slažem se, neki razlozi su banalni, ali tek u knjizi... Prvo poglavlje s Džastinovom knjigo... tamo nema onog dela sa slikom i Brajsom, već je razlog samo Džastin koji je jeo ljute kobasice :D

   Delete
 5. Sjajan post draga! Seriju sam odgledala i ostavila je veliki utisak na mene. Sve su odlično isplanirali i baš može da se izvuče pouka iz svega. :)

  https://lifella2.blogspot.com INTERNATIONAL GIVEAWAY ON MY BLOG!

  ReplyDelete
 6. Nisam gledala seriju i verovatno sam jedna od retkih koja to može reći u ovom trenutku :D Znam da su svi oduševljeni njome, tako da definitivno planiram da je odgledam u toku leta. Hvala na sjajnoj recenziji, uvek me navedeš da pogedam/pročitam nešto novo i interesantno! :) <3
  Anja's diary

  ReplyDelete
  Replies
  1. Definitivno sve preporuke na seriju :)

   Delete
 7. Moram biti iskrena ali za seriju nisam cula mada si me veoma zainteresovala da je pogledam. Svakako cu je staviti na spisak pa jednoga dana i da je odgledam.

  ReplyDelete
 8. Moram priznati, i ja sam prilično oduševljena serijom. Poučna, zanimljiva, ali i tužna priča. Svaka čast za trud, verujem da nije bilo lako napisati ovaj malo duži post. Bravo, draga ❤
  Moj povratak blogovanju:
  http://milicaraca.blogspot.rs/2017/06/ucinite-da-vas-ljudi-vole.html

  ReplyDelete
 9. Nisam još odgledala čitavu seriju već sam stigla do 12. epizode. Do sada serija je kroz mene ostavila milion utisaka. Pošto sam relativno sporo gledala seriju posle svake epizode moje mišljenje se menjalo. Samo je jedno ostalo isto: trebamo promeniti naše ponašanje prema drugima jer nikada ne znamo šta on oseća i koliko nešto utič na nekog. Trebamo biti prijatelji u svakom teškom trenutku i pomoći drugima. Serija je dosta tužna ali nosi jaku poruku. I mnogo mi se sviđa što si dala svoje iskreno mišljenje svakom liku i ovako detaljno opisala seriju!

  http://bethanyismybae.blogspot.com/

  ReplyDelete