Jedna je baka

by - July 17, 2017


 Rodila se mala devojčica, a ona joj je postala baka- držala ju je u naručju, a kasnije vodila i vraćala iz vrtića. Hranila ju je ćevapima iako još nije imala zubiće, davala joj je smoki tako da mama i tata to ne primete, zajedno su skakale po krevetu i igrale se u blatu.

 Nekada je vikala na nju što masnim ručicama dira tek očišćene prozore, a ona bi se rasplakala  pa bi baki bilo suštinski žao. Pravila joj je uštipke i mazala ih kremom, a unuka bi se zamazala kao malo prase: od glave do pete, pa nazad. Zajdeno bi se umivale, namerno prskajući vodom po kupatilu, a onda bi se ponovo vratile onim uštipcima, kasnije kokicama, a onda i kolačima sa višnjom.

 Slagale bi kockice i takmičile se čija će kula biti viša, ko je bolji u toj bezazlenoj igri bez granica. Jedno je bila baka, a drugo unuka i one su se bezmerno volele.


 Kasnije su zajedno putovale, išle na more (u jedno mesto prepuno ježeva koje unuka nikako nije volela), gradile kule u pesku, prskale se vodom i davile u plićaku, kako samo baba i unuka znaju. Vrištale su jer im je bilo lepo, na plaži su ponovo jele: često slatke kokice, jer je baka stalno mešala šećer i so. Kovale su planove, razmišljale o Africi koja ih je obe fascinirala. Želele su da odu na Viktorijine vodopade, da upoznaju lavove i žirafe, sanjale su o safariju. Najdraži cilj bio im je Kilimandžaro, volele su njegovu raznolikost, uzbuđenje koje nudi. Želele su da vide sve, da jedna drugu poguraju.
 Unuka je porasla, napunila skoro šesnaest, a njena baka i dalje joj je bila centar univerzuma: najlepši ručak na svetu, najbolje ispečeni kolačići, najtopliji zagrljaj i najneposlušnija kosa koja se ne može ispelsti u pletenicu. Bila je to njena baka.

 Uživale su u avanturi, pa makar ona bila samo odlazak do prodavnice po sladoled. Volele su se, a vole se i dalje. Jer je ona baka, a ona unuka i lepo im je kada su zajedno.


Instagram: @marsyly
E-mail: marsapetojevic@gmail.comYou May Also Like

9 коментара

 1. Koliko divno i emotivno! Iskreno ti zavidim na tome što imaš i baku i pradedu, to je pravo blago! Nadam se da ćeš još mnogo godina i jedno i drugo biti uz tebe! A fotografije su predivne! :)

  Anja's diary

  ReplyDelete
 2. Preedivan tekst, ja ne mogu. Najljepša mi je ona rečenica: Jedno je bilo baka, a drugo unuka. Ja imam dvije bake, ali ni s jednom nisam ostvarila tu neku posebnu vezu koju ti imaš sa svojom, i zbog toga mi je mnogo žao. U svojoj obitelji iskreno volim jedino mamu i tetku, a ponekad tatu. Znam da je to grozno, i neprestano se zapitkujem zašto je to tako, ali nikad nisam imala one obiteljske osjećaje prema sestrama i takvim ljudima. Volim svoju obitelj i sve, ali mislim da nismo dobro sklopljeni. Okej, ovo je žalosno zapravo.

  ReplyDelete
 3. Divan post mila jako si me raznežila, slike su prelepe, baka ti je jako mlada.. ♥

  Pozdrav, Kristina ♥

  http://onlyforgirlsbykristina.blogspot.com/

  ReplyDelete
 4. Divan i emotivan post. Svi znamo koliko je ta konekcija izmedju bake i unuke/unuka neprocenjiva. Drago mi je da se tako lepo slazes sa svojom bakom. Slike su prelepe.
  https://sofijasjourney.blogspot.rs

  ReplyDelete
 5. Kako je lijepo vidjeti ove fotografije, koje su potkrepljene još ljepšim tekstom punim ljubavi. Rijetkost je vidjeti da neko ima toliko dobar odnos sa porodicom i čestitam ti na tome, što sve dobro održavaš. Nadam se da će ti baka pročitati ovaj post, a čini mi se da si u jednom postu pisala da ona to sve čita, pozdrav za baku :D

  Delilah's Stories | Filmtasticno

  ReplyDelete
 6. Jedna reč - predivno! Svaka čast na onome što si uspela da izneseš kroz ovaj post, mnogo mi je drago što neko ima tako lep odnos sa svojom bakom. I tvoja baka je prava srećnica što ima tebe. <3

  Introverted dreamer

  ReplyDelete
 7. Kako su meni divne ove fotografije, baš se vidi ogromna ljubav na njima! Ti si ovo tako divno napisala!

  MMara

  ReplyDelete
 8. U ovaj tekst je stvarno uneseno puno ljubavi! Drago mi je što imaš takav divan odnos s bakom. Uživaj u druženju s njom dok možeš♥:)

  ReplyDelete
 9. Vidi se koliko voliš svoju baku, i mnogo mi je drago zbog toga. Obožavam svoju baku, iako je ne viđam toliko često, ona je jednostavno nezamjenljiva. Jako emotivan, ma jednostavno savršen post. Oduševljavaš me svaki put sve više i više. :)

  mysweetlandd.blogspot.com

  ReplyDelete