"Ogrešenje", Roman o ljubavi

by - July 08, 2017


  Lena Andešon, mlada švedska književnica i književna kritičarka, rođena 1970. godine do sada je napisala 9 romana među kojima se "Ogrešenje", kratka priča o ljubavi, izdvaja kao najnagrađivaniji i najvredniji pažnje.

  Ipak, "Ogrešenje" nije samo obična priča o ljubavi- "Ogrešenje" je priča o ljubavi koju je gotovo svako od nas bar jednom proživeo: znate ono kada izražavate posesivnu opsesiju prema nekome, a on je prema vama hladan i ne trudi se da vam uzvrati ljubav iako je možda čak i oseća, ali zasigurno ne u istoj meri u kojoj i vi to činite. Lena Andešon upravo na ovaj način uspeva da privuče pažnju čitaoca i naglasi pojedinosti ovakve veze ili ponekad čak i platonske ljubavi, u kakvoj se svako od nas bar jednom pronašao.

Ester Nilson, glavna junakinja ovog romana je mlada i obrazovana devojka koja piše pesme i razumeva svoj intelekt koji smatra veoma viskoim i naprednim, neshvatajući da na taj načini izaziva netrpeljivost ljudi u svojoj okolini. Autorkino insistiranje na inteligenciji glavne junakinje ponekad ume da bude zamorno terajući vas da konstantno prevrćete očima na njene odluke ili stavove, pa tako stvara i veliku barijeru između čitaoca i same Ester kao junakinje. Ipak, na ovaj način autorka uspeva u jednoj nešto drugačijoj zamisli: pokazuje nam da u ljubavi, ma koliko god mi bili svesni sebe i moći svog uma, racionalno razmišljanje i srce igraju u različitim timovima.  Nakon što Ester prihvati ponudu da na jednom skupu održi predavanje o kontraverznom umetniku Hugu Rasku, kome se divi kao stavraocu, ona dobija i priliku da ga lično upozna. A nakon ličnog upoznavanja njeno divljenje njegovoj ličnosti prerasta u fasciniranost i želju za zajedničkim životom, kako Ester kaže: "Kretalo se od uživanja (nedelja) do dubokog poštovanja (utorak), u četvrtak je postalo potpmula čežnja, a u petak- ogromna žudnja."

  Kada dobije priliku da ostavri svoje žudnje i bude u Hugovoj blizini, nakon kratke, pretežno telesne, veze, on odstupa na distancu, a njegov odnos prema njoj postaje sve hladniji i npristupačniji. Ipak, Esterina opsednutost Hugom ni tada ne jenjava, već izrasta u nešto više i mnogo složenije- roman o neuzvraćenoj ljubavi.

  Autorkin stil pisanja interesantan, s vremena na vreme preteran, ali dopadljiv, te čini da cela priča bude razumljiva i intrigantna, ali katkad ipak izaziva gore navedeno kolutanje očima i nezadovoljstvo.

OCENA: 2/5
IZDAVAČKA KUĆA: ODISEJAInstgram: @marsyly
E-mail: marsapetojevic@gmail.com


You May Also Like

7 коментара

 1. Zaista volim tvoje recenzije knjiga, jer ih odlično pišeš. Izvučeš suštinu, ali ne zaboraviš utisak koji je roman na tebe ostavio. Svaka čast! Zainteresovala si me za ovu knjigu, kao i za stil pisanja ove autorke. :) <3

  Introverted dreamer

  ReplyDelete
 2. Odlicno si uradila recenziju! Knjiga deluje zanimljivo.
  https://sofijasjourney.blogspot.rs

  ReplyDelete
 3. Mislila sam da sam jedina u ovom blogerskom svetu koja je čula za ovu knjigu. Kad su neka deca kojoj moj tata predaje u školi bila na ekskurziji doneli su mami ovu knjigu. Nikad je nisam pročitala jer je trenutno moja mama čita, pa ću ti preneti utiske ako je pročitam.

  laAdda | Story time: Ukleto groblje

  ReplyDelete
 4. Slike su fantastične, i ako ništa ono bar one vade prosek toj knjizi koja ti se, vidim, i nije baš svidela :)
  Mada po meni je to super stvar, dobro je kada pročitaš neku knjigu koja ti se ne svidi. To ti onda ostavi prostora za razmišljanje, možda čak i više nego o nekoj koja ti se dopala :)

  Girly world

  ReplyDelete
 5. Iskreno, prvi put cujem za ovu knjigu. Ja i nisam veliki fan tih ljubavnih romana, ali idem najboljem drugu odmah da je preporucim, mozda ce lakse shvatiti stvari koje pokuavam da mu kazem i pomognem mesecima xD Sta ces, ljubavni problemi su to xD

  Inace, na mom blogu je novi post o prelepoj prvoj godini iza mene, pa obavezno pogledaj. xD
  worldarounyo.blogspot.rs

  ReplyDelete
 6. Odlicna recenzija kao i uvijek, ne znam zasto ali nije mi knjiganogo privlacna :/

  dnevnadozabloga.blogspot.com

  ReplyDelete
 7. Divna recenzija Marso! Čula sam za knjigu i ranije ali me nikad nije preterano interesovalo o čemu se radi, niti sam imala želju da je pročitam. Fotkice mi se mnogo dopadaju, kao i uvijek *----*

  Novi post -> www.innisall.blogspot.com

  ReplyDelete