Vodič kroz letovanja van sezone!

by - August 27, 2017


Na letovanje van sezone odlučuje se sve više i više ljudi- što zbog sniženih cena aranžmana, to i zbog samoće i bega od gradske vreve koju ovaj tip odmora pruža. Letovanje u maju, ili pak septembru može biti jedno zaista sjajno iskustvo koje vredi doživeti bar jednom u životu.

Ipak, kao i sve drugo, i letovanje van sezone ima svojih prednosti i mana- promenljivo vreme, hladna voda, (i ono što mladima ponekad smeta) nema toliko ludog provoda. Međutim, ponekad nam je potrebno deset dana koje ćemo provesti sami sa sobom i svojim mislima, pa je tako preporučeno da ukoliko ste u prilici i imate volju i želju bar jednom godišnje odete na par dana van grada- sami. Nemorate otići u drugu državu ili neko fenomenalno luksuzno mesto- možete obići napuštenu porodičnu kuću na selu u kojoj niste bili godinama, po niskoj ceni možete sebi zakazati vikend aranžman na nekoj planini, ili se prosto možete izležavati u udobnoj stolici na terasi dok se sunčate na vrelom danu. Sve u svemu, sasvim je pohvalno i lepo sebi omogućiti bar nekoliko „on my own“ dana godišnje. Kako to ipak nije tema ovog posta, sa vama danas delim neke od stvari koje apsolutno morate znati ukoliko se spremate da po prvi put odete na letovanje u maju, septembru ili čak oktobru!

Maj
·        
          Bićete gotovo sami. –U maju se tek otvara turističa sezona, a posetioci balkanskog primorja u ovom delu godine zaista su retki, pa se stoga spremite na samostalno uživanje na plaži.
·           
       Vreme neće biti prevrtljivo. –Istina je da će za sigurno desetak stepeni biti hladnije no u julu ili avgustu, ali vreme neće biti mnogo prevrtljivo. Temperature između 20 i 26 stepeni Celzijusa sasvim su odlične za one koji planiraju šetnje plažom, sunčanje, jutarnje trčanje i, naravno, kupanje u hladnoj vodi. Takođe, maj nije mesec koji nas toliko često iznenađuje kišom.
·        
        Voda će biti hladnija. -Naravno, voda će svakako biti hladnija, ali to nije nešto što treba da vas brine u velikoj meri. Naš organzam se već nakon par kupanja navikava na niže temperature vode, koje nam kasnije prelaze u neto sasvim normalno, a ja verujem u vas i sasvim sam sigurna da ćete nakon turobnog ulaska u hladnu vodu ipak poželeti da se kasnije ponovo okupate. Naravno, ne zaboravite da ponesete bade-mantil ili neku toplu presvlaku, jer prolećni vetar pomešan sa hladnom vodom, nakon završetka kupanja, može da stvori iluziju „smrzavanja“, a ako ste neoprezni možete se i prehladiti.
·        
        U maju nema mnogo noćnog provoda. –Ukoliko se odlučte da u maju obiđete neko od popularnih „srpskih“ letovališta na grčkom primorju, a mladi ste i puni energije i volje za provodom, ne očekujete mnogo. Kao što je već naglašeno, turizam je u maju znatno slabiji, no što je to u jeku sezone, pa se tako neke lokalne radnje, klubovi i sl. stvaraju tek početkom juna. Ipak, ako u maju odlučite da posetite neku malo egzotičniju destinaciju poput Španije ili Italije,pa tako odete i u neki veći grad, provod je zagarantovan, jer je tamo sezona otvorena tokom cele godine. Naravno, tako je i u velikim grčkim gradovima poput Atine i Soluna.


Septembar
·         
     Topla voda će vas sačekati. –Kako je opšte poznato, velikim vodenim površinama potrebno je vremena da se zagreju, ali isto tako je potrebno i vremena da se ohlade. Stoga, ne brinite, celog septembra će vas čekati topla morska voda, a vi se nećete smrznuti pri pokušaju da se okupate.
·         
      Bićete okruženi starijim ljudima. –Pogotovo ukoliko se, ponovo, odlučite za jedno od „srpskih“ letovališta u Grčkoj. Kod nas je, pogotovo među starijim generacijama, jako popularno letovanje van sezone, jer stariji ljudi vole da se „odmore“ i budu „sami sa sobom“. Takođe, situacija će većim delom biti jednaka i na hrvatskom primorju, međutim, tamo će vas u septembru ipak sačekati i mladi ljudikoji na obalu svraćaju nakon fakulteta ili škole, dok će u manjim mestima većim belom pretežno biti pusto ili će biti dosta starijih ljudi.
·         
       Pljuskovi su karateristični za ovaj period. –Možda vas sačeka i po koji pljusak, ali ukoliko na more odete u prvoj polovini septembra, za to su šanse veoma male jer je ovaj period pretežno topao. Što se tiče druge polovine septembra, polako počinju pljuskovi i vreme se menja, ipak, sve do početka oktobra čekaju vas toplo more i topli dani.


Oktobar
·          
       Za odmor u oktobru odlučite se ako želite odmor i relaksaciju. –Već u oktobru, more se polako hladi i temperature vazduha dobrano opadaju. Pljuskovi su čeći, a potrebno je i uveče se pokriti ćebetom. Međutim, šetnje pored obale su neizostavne, možda se čak možete odlučiti i za neki spa hotel kraj mora, ali svakako ovaj tip odmora birajte samo ukoliko vam je muka od svakodnevne vreve i želite malo vremna za sebe.
·         
       Da li se okupati? –Ukoliko ste dovoljno „ludi“ za tako nešto- naravno, zašto da ne?! Napolju će biti malo hladnije (između 20 i 25 stepeni), ali voda neće biti znatno hladnija od spoljašnje temperature. Ponovo, kao što biste učinili i u maju, pripremite toplu presvlaku nakon izlaska iz vode i sve će biti u redu. Samo pazite da ne budete mokri na hladnom vazduhu.

·        
       Oktobar je mesec kiše. –Da, pašće kiša. Ali to ne treba da vas brine. Imate tih deset dana na nekom lepom mestu koje možda nećete iskoristiti svakog dana za kupanje, ali tu su šetnja, topli čaj na terasi, sam miris mora i po koji giros (ukoliko takvi objeti rade i u oktobru). Stoga, ponesite nešto toplije odeće!

Instagram: @marsyly

You May Also Like

8 коментара

 1. Nisam znala da iko ide u oktobru, jer vec uveliko nastupi jesen, a i hladniji dani. Nikada nisam bila u maju na ljetovanju, najvise volim kada je sezona, jer volim guzvu, a i zelim da dobijem boju na vrijeme.Odlican post

  dnevnadozabloga.blogsppt.com

  ReplyDelete
 2. Ja nekako najviše volim otići na more kad je najtoplije, ono kad je udarno, bez obzira na gužvu, kao što Dalila kaže, najbolja boja se dobije hahqa ♥
  IvaFashionDiary

  ReplyDelete
 3. Odličan post, draga Marso! Ove godine po prvi put odlazim na ljetovanje van sezone i hvala ti što si mi objasnila kako je. :)

  mysweetlandd.blogspot.com

  ReplyDelete
 4. Ja uvijek idem na more u kolovozu i to negdje kada je sredina mjeseca ili kraj, a i tada opet ima mnogo turista! Kada si spomenula ljetovanje u 10. mjesecu stvarno mi je zvučalo izazovno jer je ipak jesen i hladnije je vrijeme pa bi bilo zanimljivo i to iskusiti, ali je nemoguće zbog škole.
  Sve u svemu, svidjela mi se ideja posta i odlično obrađeno. :D <33

  ReplyDelete
 5. Ja sam uvijek na ljetovanju van sezone jer živim na moru i kad me pukne, okupam se i ako imam vremena i otiđem negdje dalje i započnem ljeto. Sve u svemu, odličan post!


  Ako možeš izdvojiti minut i posjetiti moj blog, bila bih zahvalna. Također ako želiš da se međusobno pratimo, kaži. :)
  https://teenorchild.blogspot.hr/

  ReplyDelete
 6. Ja volim otići na more i da je tamo gužva,nekako mi to daje tu čar mora i nekako ljepše se osjećam tada.Divan post!♥

  Bella Place.

  ReplyDelete
 7. Love the view! You captured it really well!

  ReplyDelete