Zašto su i kako važne vannastavne aktivnosti?

by - September 05, 2017


Aktivnost, ma koje vrste- čitanje knjiga, jutarnje trčanje, treniranje, crtanje- podjednako je važna tokom školske godine kao i tokom raspusta, a ponekad čak i mnogo više.

Pročitah baš pre par dana jednu interesantnu studiju sprovedenu među srednjoškolcima u državi Mejn i saznah zadivljujući podatak da čak 85% posto ondašnjih đaka nema nikakav hobi, te da im je jedina zanimacija odlazak u školu, povratak kući i tako u krug. A onda pomislih: Ovo nije savezna država Mejn i ovo nije SAD gde deca imaju svega pet ili šest  predmeta koje sama biraju, ovo je Srbija (pa i ostale zemlje u okolini) gde deca imaju 14, a ponekad i više predmeta koje ne biraju sami. Šta li su onda aktivnosti naše dece? Koliki se procenat njih bavi nekom vannastavnom aktivnošću?

Dragi moji, imajte u vidu da je vaše zdravlje najbitnije, a da je stres jedan od najjačih faktora koji muče mlade i ne daju im mira, te da je njega lako otarastiti se samo pomoću malo vremena posvećenog sebi i svojim interesovanjima.

Ne morate vi van škole raditi nešto zašta će drugi znati- poput pisanja bloga –ali uvek možete imati svoje male zanimacije koje će vam ispuniti dan: čitajte knjigu, idite svakog dana u kratku šetnju, obavite kupovinu umesto svojih roditelja, izađite negde sa prijateljima, posvetite vreme svom kućnom ljubimcu-okuajte ga, isfenirajte, mazite! Toliko je toga čime se možete baviti samo ukoliko želite i imate dobru volju, koja je, verujte mi, ključ svakog uspeha.

Ali, mnogima je upravo to problem- nemaju dobru volju i podsticaj da nešto učine drugačije i unaprede svoju svakodnevicu. Stoga, kako doći do dobre volje?

Kreirajte svoje produktivno okruženje. – S obzirom na to da kod nas u najvećem delu slučajeva sve počinje i završava se pričom o školi, pa je tako i kreiranje i planiranje naših aktivnosti veoma usko povezano sa istom. Samim tim je važno da imate „ono jedno ili više“ mesta na kojima možete produktivno da učite. Bilo da je to vaš sto, krevet ili pod, važno je samo da se tu osećate najlagodnije i da vam informacije, tako reći, „ulaze“ u glavu. Stoga, kada imate svoje produktivno okruženje i dobro organizovan raspored, učenje vam neće oduzimati mnogo vremena, uvek ćete znati na čemu ste i biće vam lako da izdvojite vreme za svoje dnevne aktivnosti.


Ne odlažite planove. –Koliko sam se smao puta sa nekim nešto dogovorila, pa čak i nedeljama u napred, a onda zbog testa iz matematike, to odložila u poslednjem trenutku. E, to je stvarno nešto grozno! Vi ćete se i sami osećati jako ružno povodom svog postupka, a i osoba/osobe sa kojima ste imali dogovor neće biti baš srećne da čuju kako ste ih, žargonski rečeno, ispalili. Zato, ukoliko planirte da neki trenutak druženja izbegnete pod izgovorom Sutra imam test, nemojte to nipošto raditi. Dogovor je dogovor i mora se poštovati, a vi nećete izgubiti mnogo. Ukoliko vas je neko pozvao da sa njim izađete na sat ili dva, budite realni prema sebi- tih sat ili dva kod kuće verovatno nećete provesti učeći matematiku, već gledajući u telefon.

Budite ambiciozni. –Znam mnogo njih koji uspešno uspevaju da balansiraju između škole i sporta i budu uspešni na oba polja. Tako znam dečaka koji se savršeno kreće između matematičkih formula u Matematičkoj gimnaziji i biva odličan sportista. Za tako nešto nije vam potrebno ništa više od malo ambicije i mnogo, mnogo organizacije. I ponovo dolazimo do priče o organizaciji koja je očito ključ đačkog života. Budite savesni i lepo se organizujte, to će vam dati mnogo više slobodnog vremena no što možete zamisliti.


Bavite se nečim što će vam dati podstrek. –U većini slučajeva, omladini je podsticaj neka novčana nagrada, ali ne možemo se uvek baviti nekim poslom za koji će nam naši roditelji dati novac- kao što je usisavanje kuće (koje smo im u četvrtom razredu naplaćivali 100 dinara) ili brisanje prašine (koje je bilo 50 dinara). Sada je ipak vreme da se malo osovimo i zaradimo sebi džeparac koji će nam omogućiti izlazak sa drugarima, kupovinu odeće, šminke i sl. Moja preporuka je rad na freelancerskoj podlozi UpWork koja omogućava rad preko interneta za najrazličitije korisnike. Jednostavno je, izaberete svoju sferu znanja (ponuđeno ih je mnogo) i počnete da se prijavljujete za različite posliće, a kasnije i poslove. Ipak, o ovome će biti više reči u nekom od narednih postova.

Ne odustajte. –I na samom kraj nikako ne odustajte. Verujte u svoje sposobnosti i ono što lako možete učiniti uz malo dobre volje i truda. Odustajanjem od svojih hobija i onoga što volite da radite, pokazaćete slabost samima sebi i verovatno nećete biti zadovoljni svojim izborom. Stoga, ponovo- organizujte i krenite u nove radne pobede na privatnom planu!

Instagram: @marsyly


You May Also Like

9 коментара

 1. Divan post,uživala sam čitajući!
  Smatram da je jako važno da se bavimo sa nečim i pored škole,bilo to trčanje,šetnja,čitanje knjige bilo šta super će doći.♥


  Bella Place.

  ReplyDelete
 2. Ja također jako smatram da je bitno baviti se nečime, ja sam inače osoba koja ne može ići u školu i doma i tako u krug, mislim da je svakome potreban neki hobi ili zanimacija *-* Divan post <3
  This is my life

  ReplyDelete
 3. Sjajan post, draga moja. Slažem se sa svim što si navela, i mislim da je mnogo bolje imati hobi, nego samo sedeti ne radeći nešto. Meni je hobi pisanje na blogu ali i gledanje serija, filmova, čitanje knjiga, crtanje, ima ih puno, ali najbolji hobi, najbolja zanimacija mi je blog i čitanje vaših postova.

  Adda's life

  ReplyDelete
 4. Odlican post! 👍 Uvijek mi das motivaciju da ubacim svoje vannastavne aktivnosti u dnevni raspored. 😊

  mylittleecorneer.blogspot.com

  ReplyDelete
 5. Predivan post! Zaista se u potpunosti slažem sa svime što si napisala u ovom postu. Većina đaka nema hobi već samo škola, kuća i tako u krug. Ove školske godine sam odlučila da pored treninga radim stalno i ostale stvari koje me čine srećnom i naravno, da se bolje organizujem kako bih imala vremena za sve. :)

  http://anastasijamatic.blogspot.rs

  ReplyDelete
 6. Iskreno da ti kažem: kada sam pročitala naslov, mislila sam da će u postu biti riječ o učenju stranih jezika, plesu, igranju sporta ili glazbenoj školi. A onda sam se malo zamislila. Sve što sam navela je ono što se u našoj školi smatra izvannastavnom aktivnošću i sve drugo se neće priznati. Međutim, shvatila sam da si pogodila temu, jer je bit o tome da odskačemo od drugih i da sami nađemo ono što nas zanima. Ja, na primjer, već sedmu godinu sviram violinu i pokušat ću upasti u srednju. Jako mi je stalo do toga, ali bojim se da neću proći prijamni ispit iz solfeggia, jer sam u tom predmetu loša. Ipak, smatram da se trebam nastaviti truditi i da jednog dana, čak i da ne upadnem u tu srednju, zasviram na pozornici pred gledalištem prepunom ljudi bez straha!

  ReplyDelete
 7. Odličan post. Drago mi je da se neko posvetio ovome jer i sama sam đak i znam koliko je teško uskladiti sve, a ne upasti u monotoniju zvana kuća-škola-kuća-telefon. To mi je apsurdno. Šta god da radimo, bilo kakva aktivnost je odlična i uz malo organizacije i dobre volje sve se može postići ❤️❤️❤️

  I follow you: Visit and follow ----> Marija's blog

  ReplyDelete
 8. Odlčan post, ja se preko raspusta jako ulijenim, pa mi polazak u školu teško padne, jer se ne mogu u početku skoncentrisati na nastavu, a u većini slučajeva budem umorna. Nažalost ne bavim se ničim, što je, još jedan od razloga zašto mi bude teško kada krenemo u školu, ali samtram da su sve aktivnosti veoma važno. Nekako, što se više okupiramo aktivnostima, bit ćemo produktivniji, a i više ćemo raditi. Također bih se složila da je najvažnije da ne posustajemo

  Delilah's Stories | Filmtastično

  ReplyDelete
 9. Odličan post Marijana, fotke su divne i baš nekako posebne. Slažem se sa svime što si rekla, odlično ti idu ove teme o organizaciji pa se nadam da će ih biti više☺♥

  nevergiveup656.blogspot.hr

  ReplyDelete